09.12.2021.

15:43

Foto: Tanjug

Vesti

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE JE TEMELJ NAŠE ZAJEDNIČKE BORBE! Srbija je u proteklim godinama izgradila adekvatan antidiskriminacioni pravni okvir!

Dačić je na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati Posebnog izveštaja o diskriminaciji dece rekao da je zadovoljan što se u njima, kaže, konstatuje da je Srbija u proteklim godinama izgradila adekvatan antidiskriminacioni pravni okvir.

- Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojila Narodna skupština je u tom smislu temelj naše zajedničke borbe protiv diskriminacije u svakom njenom obliku, uključujući i borbu protiv diskriminacije dece - rekao je Dačić u Skupštini.

Dačić je istakao da je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece svima potreban jer, kako navodi, živimo u društvu u kojem je diskriminacija dece još uvek prisutna, uprkos tome što je naš pravni i institucionalni okvir zabranjuju.

- Nažalost, i ovaj Izveštaj pokazuje da diskriminacija dece postoji i dalje, na mnogo nivoa, i da je i dalje veliki prostor u kojem institucije naše države i celo društvo moraju da ulože napor da se eliminiše svaki vid diskriminacije - rekao je Dačić.

Poziv

Predsednik parlamenta je dodao da taj izveštaj treba treba da se shvati kao poziv svim društveno odgovornim akterima u našoj zemlji, da ulože zajedničke snage kako bi doprineli da se prema svakom detetu postupa na dostojanstven način, bez obzira na njihove međusobne različitosti i specifičnosti, sa ciljem stvaranja takvog društva u kojem bi diskriminacija dece bila isključena.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je učestvovala u radu na tom izveštaju, ukazala je da je kada je reč o deci, urađeno mnogo u oblastima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i u merama populacione politike.

- U izveštaju su date preporuke za unapređenje dostupnosti usluga socijalne zaštite, inkluzivnog obrazovanja, poboljšanje pristupačnosti zdravstvenih usluga deci u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije I stigmatizacije dece sa smetnjama u razvoju.. - rekla je Janković.

Janković je navela da je prema rezultatima izveštaja jedan od najvećih problema vršnjačko nasilje, u kojem kaže, ne samo da deca sprovode, već ga i postavljaju na društvene mreže, kao i agresivna komunikacija i diskriminatorni odnosi kod jednog dela dece.

- U toj borbi ključni su roditelji i škole, ali i sve institucije, organizacije, mediji I pojedinci, koji se moraju voditi najboljim interesima dece na ovom najodgovornijem zadatku za celo društvo - rekla je Janković.