10.12.2021.

10:26

Foto: Informer

Vesti

JAPANCI ĆE U EVROPU ULOŽITI MILIJARDU I PO EVRA, OD TOGA MILIJARDU U SRBIJU! Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike Nidek u Novom Sadu /VIDEO/

- Fantastičan uspeh za našu zemlju! Mnogo sam srećan što sam danas ovde, ovo suštinski menja poziciju Srbije i jača našu ekonomiju na najbrži način. Za nas je važno da ne stojimo, da dobijamo nove investicije i da radimo. Veliki dan za Novi Sad i Srbiju - napisao je predsednik na Instagramu.

Predsednik Vučić se obratio prisutnima, naglašavajući da Srbija i Japan imaju mnogo više zajedničkih projekata i da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da napravimo veliki korak u konkretizovanju odnosa izneđu Srbije i Japana.

Na samom početku obraćanja predsednik je zahvalio svima na ovom prelepom dočeku i investiciji koja će Srbiji doneti mnogo, a pogotovu Novom Sadu.

- Ovo je fantastičan uspeh za našu zemlju. Za godinu dana obeležavamo 140 godina diplomatskh odnosa i moći ćemo da učestvujemo u otvaranju dve fabrike i završićemo desumporizaciju u Obrenovcu koja je veoma važna.

Kako je rekao, ovo je osma fabrika koju otvaramo u Novom Sadu za samo sedam godina.

- To mnogo govori o tome koliko se Srbija promenila. Ovo su fabrike koje suštinski menjaju poziciju naše zemlje, koje jačaju našu ekonomiju na najbrži mogući način.

Podsetio je da se radi o investiciji od 250 miliona evra.

- Japanci će u Evropu uložiti milijardu i po, od toga milijardu u Srbiju - istakao je predsedni i dodao da mu je drago da se ta kompanije može pohvaliti dobrim rezultatima.

- Ne plaši se sporog hoda, nego stajanja - citirao je predsednik staru poslovicu iz Japana i zahvalio se na prilici i poverenju u Srbiju.

Rekao je da je "strahovito važno da unapređujemo saradnju sa Japanom i da vidimo možemo li da dobijemo još investicija". 

- Kada ovakva kompanija dođe u Srbiju, to znači da smo pokazali odgovornost koja nam nekada nije bila svojstvena - rekao je Vučić i istakao da će nove faze razvoja ovog projekta doneti velike prihode i Vojvodini i Novom Sadu.

Predsednik je rekao da se nada da će svet uspeti da prevaziđe trenutne političke tenzije i  dodao da "ne postoji svetski lider sa kojim nije razgovarao".

- Ali sa takvom odgovornošću i disciplinom i ozbiljnim pristupom ponašanju sam razumeo zašto je Japan tako uspešan i zašto, iako na teškom mestu geografski, je uspeo da prevaziđe sve krize i katastrofe i da se iznova obnavlja - dodao je predsednik.

Informer

Predsednik U Novom Sadu
Obraćanje ambasadora Japana

Takahito Kacumata, ambasador Japana u Srbiji naveo je da je danas "jedan od najhladnijih dana u Srbiji, ali i najaktuelnijih i najuzbudljivijih".

 

- Ovo je početak budućnosti inovacije Nideka iz Srbije - rekao je i istakao zahvalnost Vučiću "zbog kontinuiranog napora da obezbedi poslovnu sredinu za kompanije i investitore".

Obraćanje Đuna Sekija

Đun Seki, glavni i izvršni direktor Nidek korporacije rekao je da su pre osam meseci potpisali ugovor o ovoj investiciji, dobili odobrenje od Aleksandra Vučića, uspostavili kancelariju koju podržava Novi Sad i predsednik Srbije.

- Mi smo velika kompanija, a pravimo mali motor koji košta jedan do dva dolara, ali ih pravimo više od 80 miliona - istakao je Seki i dodao da kompanija prodaje više od tri milijarde motora godišnje.

Informer

Vučić
Jedna od najvećih investicija u Srbiji

 

Nidek je saopštio da izgradnja fabrike u Novom Sadu trenutno predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji. Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta. Tokom 2019. godine ukupan prihod od prodaje je iznosio 11,8 milijardi evra.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek. Kada je reč o vrednosti ulaganja, u Evropi je planirana investicija od približno 1,5 milijardi evra.

Kompanija će u novom poslovnom poduhvatu slediti svoje višedecenijsko iskustvo, kao i primer ulaganja u grad Pinghu u Kini, gde je Nidek za 20 godina poslovanja uložio više od dve milijarde evra, a izgrađeno je 12 fabrika u kojima je zaposleno više od 12.000 ljudi.