29.12.2021.

08:05

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vesti

ĐILAS BI DA HAPSI I ISTRAŽIVANJA?! Tajkun besan i na narod koji nikako neće da ga podrži!

Lider SSP, tajkun Dragan Đilas javno je zapretio 'svima koji plasiraju lažna istraživanja javnog mnenja' i poručio da će zbog toga morati krivično da odgovaraju! I to možda ne bilo ništa sporno da upravo lider SSP nije taj koji objavljuje rezultate anketa za koje niko ne zna gde su, kada i kako urađene!?!

Đilas je, komentarišući poslednje istraživanje agencije 'Faktor plus' prema kojem SNS sam bez koalicionih partnera ima oko 57 odsto podrške, rekao da ta i takva istraživanja služe samo da bi se obeshrabrili protivnici režima.

- Svi umešani u takve radnje odgovaraće pred zakonom, kao što je to bio slučaj u sličnim situacijama u Grčkoj i Austriji - zapretio je Đilas.

Pokušaj pritiska

Prema njegovim rečima, izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da opozicija i sama dobro zna da će izgubiti izbore u aprilu sledeće godine 'uopšte nije bitna'.

Vučić: Opozicija stalno priča da pobeđuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući istraživanje Dragana Đilasa prema kojem i opozicija i vlast u Beogradu imaju po 38 odsto podrške, rekao je da jedva čeka izbore.

Informer

- Opozicija stalno priča da je pobedila, a mi stalno pričamo da gubimo i to je sasvim u redu... To što oni objavljuju, naravno, nema nikakve veze sa realnim glasovima. Tog istraživanja nije ni bilo - naglasio je Vučić.

- Imam životno pravilo da ne slušam ljude koji dokazano lažu. Njihove reči su nebitne, a Vučić je dokazano slagao hiljadu puta. Zašto bi bilo ko obraćao pažnju na njegovu hiljadu i prvu laž? Od njega ništa više ne zavisi. Sve zavisi od nas - rekao je Đilas za jedan od svojih hejterskih medija.

Lider SSP nije se više oglašavao ovim povodom, dok njegovu pretnju istraživačima javnog mnenja i medijima nisu želeli da komentarišu Vladimir Pejić iz agencije 'Faktor plus', ali ni Bojan Klačar iz Cesida i Marko Uljarević iz Ipsosa. Na drugoj strani, Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da Đilasova izjava predstavlja 'politički motivisanu pretnju' i pokušaj pritiska na medije i istraživače javnog mnenja koji mu nisu po volji.

- Njemu je takav način komunikacije sa medijima ostao u navici još od vremena kada je bio na vlasti i kada je preko svojih agencija ucenjivao sve medije i gušio svaku medijsku slobodu. Ukoliko Đilas ima dokaze da je neko kreirao lažna istraživanja i da ih je neko namerno i planski prenosio, onda treba da podnese privatne tužbe u skladu sa Zakonom o informisanju, a ne da preti političkom odmazdom i protivpravnim nasiljem onima koji mu nisu po volji. Utoliko pre ako se zna da jedina nepotpisana istraživanja javnosti plasira upravo Đilas, što najbolje govori o licemerju nekadašnjeg gradonačelnika Beograda - ističe Matić.

Istraživanje 'Faktor plusa' koje se nije svidelo Đilasu

SNS 57 odsto
SSP 12 odsto
SPS 9,3 odsto
Savez zelenih stranaka 7 odsto
NADA 4,3 odsto
Zavetnici 3 odsto
DJB 2,4 odsto
SRS 1,4 odsto
Dveri 1,4 odsto
Zdrava Srbija 1
JS 1
* izvor: agencija 'Faktor plus'

'Odličan predlog'

Medijski analitičar Ištvan Kaić, na drugoj strani, ocenjuje da je ovo 'odličan predlog' i da on podržava Đilasovu ideju.

- Podržavam iz sveg srca druga Đilasa i dodajem: Svi za koje se posle izbora bude ispostavilo da su i ove godine napravili rezultat na nivou 'statističke greške' treba da budu pozvani na odgovornost. Da im lepo natrljamo na nos sve što su izjavljivali i izložimo ih javnoj sramoti, pa da im više nikada ne padne na pamet da se bave tim poslom. Dozvolite mi da ovom prilikom pozdravim i gospodu iz BIRODI-ja i Demostata Zorana Gavrilovića, Zorana Panovića i Srećka Mihailovića. I sve te Đilasove istraživače, naravno, koje ne znamo ni kako se zovu, ni da li uopšte postoje - kaže Kaić.