29.12.2021.

13:28

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vesti

(VIDEO) Dačić: Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma

Zbog toga je ta tema jako važna, rekao je Dačić i ocenio da je pogrešan pristup onih koji pozivaju da se glasa protiv da se ne bi podržala vlast.

“Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma, to je od interesa za građane”, poručio je Dačić na konferenciji za novinare u skupštini i dodao da ustavne promene nisu “prazan papir”, pa da svako može da doda šta hoće.

On je još jednom rekao da se Ustav menja samo u delu pravosuđa.

“Kakva preambula, to su laži, bildovanje političkih mišića za predstojeće izbore. To nema nikakve veze sa referendumom. Neki procenjuju da bi tako oslabili vlast ako se glasa protiv”, rekao je Dačić.

Kako je dodao, ako ne uspe referendum, skupština će nastaviti da bira sudije i tužioce.

“Mnogo ste nam naudili”, ironično je prokomentarisao Dačić na konferenciji na kojoj je sumirao rezultate rada parlamenta u jesenjem zasedanju koje se završava danas.

Tokom jesenjeg zasedanja skupština je 30.novembra dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika usvojila i akt o promeni Ustava, donela ustavni zakon za sprovođenje akta, usvojila predlog odluke o raspisivanju referenduma.

“Time se došlo do realizacije nečega o čemu se govori već 15-tak godina u Srbiji. Stvaraju se osnove da se otkloni osnovna primedba koja je ometala dalji tok reformi u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa i evropskih integracija”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, to su bile i reči evropskih institucija, ukazujući da baš zbog toga nekada u malo oštrijem tonu nego što bi trebalo traži da evropske institucije budu glasnije.

“Nije promena Ustava ni hir Vučića, ni Dačića, ni SNS, ni SPS, već je to potrebno za dalji tok evropskih integracija”, zaključio je Dačić.