08.01.2022.

09:09

Foto: Miloš Perić

Vesti

MINISTAR POPOVIĆ: SREĆAN ROĐENDAN REPUBLIКO SRPSКA!

Кoliko god je čvrsta i nesalomiva volja našeg naroda da izgradi svoju slobodnu državu preko Drine, i tako zaštiti svoje živote i svoje pravo na postojanje, svedoci smo da pojedine spoljne, ali i unutrašnje snage u Bosni i Hercegovini, uporno nastoje da Republiku Srpsku obezvrede, slome i na kraju potpuno ukinu.

Ti pritisci su se posebno umnožili poslednjih meseci sa jasnom namerom da izmene položaj Republike Srpske utvrđen Dejtonskim sporazumom, a kako bi Republika Srpska izgubila moć da spreči donošenje odluka koje bi Bosnu i Hercegovinu, a time im Republiku Srpsku uvele u NATO pakt.

Srpski narod Republike Srpske, njena Vojska i njeno rukovodstvo gradili su nebrojenim žrtvama i ogromnim stradanjem svoju slobodnu i vojno neutralnu Republiku Srpsku, i zato je neprihvatljivo da Republika Srpska postane deo NATO pakta koji ju je besomučno bombardovao da bi sprečio njen nastanak i opstanak.

Svi koji misle da će pritiscima slomiti slobodarsku volju Srba ne poznaju naš narod, njegovu istoriju, vrednosti na kojima počiva i za koje je spreman da podnese najviše žrtve. Nema tog pritiska koji će Srbima ubiti volju za slobodom i svojom slobodnom državom.

Uveren sam da će Srbija, kao matica svih Srba, pružajući ekonomsku podršku i koristeći svoj ugled i položaj koji sada ima u regionu i svetu, doprineti da se u ovim složenim i teškim vremenima za Republiku Srpsku, zajedno sa njenim političkim akterima, pronađe najbolji način za opstanak njenih dejtonskih nadležnosti i njeno večno postojanje.

Jedinstvo unutar Srbije i jedinstvo unutar Republike Srpske, kao i zajednička vizija budućnosti Srba kroz još čvršću saradnju i koordinaciju, imperativ su ove generacije političara u našem narodu.

Vremena su takva da moramo da se zbijemo, da se slušamo i da gledamo zajedno napred. Više nego ikada potrebno nam je danas mudro sagledavanje položaja našeg naroda, odnosa snaga u svetu i jasna vizija prioriteta i interesa u budućnosti, kako bismo sačuvali političku, vojnu i ekonomsku snagu Srbije kao garanta opstanka naše Republike Srpske.

Sećajući se svih žrtava i stradanja za nastanak Republike Srpske, na ovaj veliki praznik, moramo da mislimo o novim generacijama kao uslovu za njen opstanak, čuvajući njena prava i podržavajući njen ekonomski razvoj i modernizaciju. Svoja, slobodna, vojno neutralna, ekonomski jaka i moderna, to je Republika Srpska koju žele da vide svi njeni građani i svi Srbi u budućnosti. Srećan ti rođendan Republiko Srpska!