11.01.2022.

23:40

Foto: Beta/Tanjug

Vesti

PAKLENI PLAN TAKOZVANE ZELENE OPOZICIJE! Đilasovi ekolozi traže da ih hapse!

 

Lažni ekolozi najavili su radikalizaciju protesta i objavili da će narednog vikenda nelegalno blokirati autoput kod Sava centra, ali i granični prelaz Trbušnica kod Loznice i naplatnu rampu Preljina! Plan im je da isprovociraju državu da reaguje i uhapsi ih zbog ilegalne blokade puteva, kako bi potom sebe prikazali kao "političke žrtve" u borbi protiv kompanije "Rio Tinto" i iskopavanja litijuma!?
Kako je najavljeno, u sredu, 12. januara, "ekolozi" će održati protest ispred zgrade Vlade Srbije sa zahtevom da se njihovom predstavniku pokažu sva potpisana dokumenta sa "Rio Tintom" i da se sve objavi na sajtu Vlade. Ukoliko se to ne učini, zapretili su da će već u subotu, 15. januara, blokirati čak i granične prelaze!?!

Bahato i nerazumno

Prema rečima Đorđa Miketića iz "Ekološkog ustanka", ugovoren je "plan odbrane Srbije od 'Rio Tinta' i drugih trovača".

- Prvi sledeći korak jeste protest ispred Vlade Srbije, koji će biti održan u sredu u 12 časova. Zahtev je da prime našeg predstavnika, da mu pokažu sve potpisane dokumente i memorandume s "Rio Tintom", te da se te informacije objave i na sajtu Vlade. Nakon toga slede protesti 15. januara, kada će tačno u 13 časova biti blokiran autoput kod Sava centra, granični prelaz Trbušnica kod Loznice, Preljina, put Kosjerić-Požega, a protesti će biti održani i u Boru i Zaječaru. U Novom Sadu neće biti protesta, već će građani odatle biti preusmereni na granični prelaz kod Loznice i u Beograd - rekao je Miketić, koji je tako indirektno potvrdio da im ideja jeste da blokiraju granične prelaze i "iznude" reakciju države i hapšenja!?

Aktivista udruženja 'Ne damo Jadar' Gađao prostorije 'Rio Tinta' jajima!

Aktivista udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović priveden je juče nakon što je jajima gađao info-centar kompanije "Rio Tinto" u Loznici. Kako je preneo đilasovski portal N1, Kokanović je na početku skupa rekao da su se aktivisti tog udruženja okupili "kako bi pružili podršku Novaku Đokoviću", da bi okupljeni potom gađali jajima zgradu "Rio Tinta"!?!

Aleksandar Jovanović Ćuta, koji se odmah nadovezao na Miketića, preti i generalnim štrajkom ukoliko Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve!?!

- Pozvaćemo sve građane, i zaposlene i studente, na generalnu obustavu rada u trajanju od sat vremena. Ukoliko se budemo odlučili na taj korak, na štrajk će pozvati javne ličnosti, kada ćemo građane obavestiti o tačnom datumu i vremenu početka štrajka - naglašava Jovanović.

Informer

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na drugoj strani, kaže da je "bahato i nerazumno" to što su građani nezadovoljni projektom "Jadar" najavili da će, osim autoputeva, blokirati i granične prelaze.

Politički protesti

Ovo nema nikakve veze sa zelenom agendom, već se iza navodno ekoloških ustanaka kriju politički protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Ana Brnabić, premijerka Srbije

- Država će reagovati ako do toga dođe. U borbi za političke ciljeve mora se poštovati pravo na slobodu kretanja ostalih građana. Što se tiče poslednjih blokada, vidim da su vođe jako nezadovoljne što se građani ne pojavljuju na protestima. Sasvim je očigledno da ovo više nema nikakve veze sa zelenom agendom, već se iza ekoloških ustanaka kriju politički protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića - upozorava Brnabićeva.

Blizu odustajanja

Prema njenim rečima, država je sve bliža odluci da definitivno odustane od saradnje s firmom "Rio Tinto".

- Jako smo blizu toga da odustanemo od "Rio Tinta", ljudi to neće i mi nemamo nikakav problem s tim. Sve ostalo što se bude dešavalo s litijumom biće tema javne rasprave i nacionalne debate. Ali ni tada, sve i kada raskinemo sve poslove s "Rio Tintom", neće se stati sa ovim protestima, jer je ta kvaziekološka borba zapravo borba protiv Aleksandra Vučića - uverena je Brnabićeva.

Šešelj: Litijum je budućnost

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da Srbija mora da eksploatiše litijum jer je to budućnost.

- Treba da ga eksploatišemo po najvišim standardima zaštite okoline. Ne može se živeti samo od koza i ovaca ma koliko zemlja plodna bila. Mi moramo da imamo industriju i da eksploatišemo naše sirovine. Srbija je uvek bila rudarska zemlja. Pitam gospodu glumce i ostale "stručnjake" od čega će da žive, od prodaje predstava na tržištu?! Imaju oni slobodu sve dok ne ugrožava moju slobodu - kaže Šešelj.