12.01.2022.

07:01

Foto:

Vesti

Opozicija neće imati kandidate do Sretenja!

Tajkun Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), neće ovih dana "odmah posle Božića", kako je to ranije najavio, objaviti imena kandidata za predstojeće predsedničke i izbore u Beogradu.
Ovo je juče rekla Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića koja je u koaliciji sa Đilasom, ističući da se sve prolongira "verovatno za 15. februar"!?! Ivićeva, uprkos ovome, tvrdi da u opoziciji nema sukoba oko imena kandidata, ali su stručnjaci uvereni da svađa i te kako postoji, kao i da opozicija zapravo nema nikoga da ponudi narodu.

Hvata ih panika

Ovaj deo opozicije, manje od tri meseca pre izbora, sasvim sigurno hvata panika. Možemo očekivati sve više oprečnih stavova u njihovim redovima
Jelena Vukoičić, politikolog



Poslednji momenat
Sanda Rašković Ivić, gostujući na TV N1, rekla je da opozicija čeka poslednji momenat da otkrije imena kandidata.
- Ime kandidata opozicije na predsedničkim izborima neće biti saopšteno sredinom januara, kako je bilo najavljeno, nego će možda biti oko Sretenja. To se prolongira, ja mislim da će to biti u poslednji momenat, kada se raspišu izbori - kazala je Ivićeva, potvrđujući da se razgovaralo o bivšem guverneru NBS Dejanu Šoškiću i advokatu Boži Preleviću kao mogućim kandidatima.
- O tim imenima se razgovaralo, svakako. U svakom slučaju, krize u opoziciji nema, jedinstveni smo i režim se toga plaši - istakla je Ivićeva.

Informer

Dragan Đilas


Lider SSP Dragan Đilas je, podsetimo, krajem decembra najavio je da će u januaru saopštiti imena kandidata.
- Još uvek se odvijaju dogovori o kandidatima za funkcije u Beogradu i na republičkom nivou za predstojeće izbore. Trebalo bi sve uskoro da se okonča i u januaru iduće godine izaći ćemo sa imenima kandidata. Opozicija je sve bliže odabiru kandidata - rekao je tada Đilas, koji se juče nije oglašavao povodom izjave Sande Rašković Ivić.


Politički analitičar Ognjen Karanović, saradnik Centra za društvenu stabilnost, komentarišući sve ove navode, kaže da je opozicija očigledno "veoma razjedinjena i posvađana".
- Lideri ovog dela opozicije svesni su svoje strahovite nepopularnosti u narodu i činjenice da nijedan potencijalni kandidat jednostavno nema šansu u izbornoj trci sa Aleksandrom Vučićem. Pogotovo tu šansu nemaju ljudi koji su oličenje nekompetentnosti, poput Dejana Šoškića ili Bože Prelevića. Zato opozicija i ne izlazi sa kandidatima. Nemaju oni šta da ponude narodu jer znaju da će Vučić biti pobednik već u prvom krugu predsedničkih izbora - ističe Karanović.


Ne postoji sloga
Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da u redovima opozicije nema ni sloge ni zajedništva po bilo kom pitanju.
- To ne začuđuje s obzirom na to da oni nikada nisu ni nastupali sa jedinstvene pozicije, već im je jedini cilj uvek bio udruživanje zarad osvajanja vlasti. Šanse za ostvarenje ovog cilja, međutim, u ovom trenutku manje su nego ikada, tako da ovu grupu političara manje od tri meseca pre izbora sasvim sigurno hvata panika. Možemo da očekujemo sve više disonantnih tonova i oprečnih stavova u njihovim redovima - naglašava Vukoičićeva.

BONUS VIDEO