18.01.2022.

13:33

Foto: informer.rs

Vesti

Ministarka Maja Popović na obeležavanju 300 godina ruskog tužilaštva - svečanost otvorio Putin!

Poseta ministarke pravde Ruskoj Federaciji povodom svečanog obeležavanja 300 godina postojanja ruskog tužilaštva

Prvog dana posete, ministarka Popović prisustvovala je skupu organizovanom povodom obeležavanja 300 godina postojanja javnog tužilaštva u Rusiji, koji je održan u Kremlju. Skup je otvorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je ovom prilikom zahvalio šefovima delegacija na prisustvu i posebno naglasio značaj unapređenja saradnje „prijateljskih država“. Govoreći o radu  javnog tužilaštva u Rusiji, istakao je njegov značaj za funkcionisanje celokupnog državnog sistema Ruske Federacije.

Istog dana, ministarka Popović prisustvovala je svečanosti, koju je otvorio Generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov. Nakon što je poželeo dobrodošlicu prisutnim šefovima delegacija država sa kojima Ruska Federacija ima dobre bilateralne odnose, naglasio je da poseta Moskvi, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji u svetu, dodatno potvrđuje blisko partnerstvo Ruske Federacije i država učesnica. Posebno je ukazao na značaj međunarodne saradnje u suzbijanju najopasnijih oblika kriminaliteta, poput terorizma, ekstremizma, korupcije, kao i pranja novca stečenog kriminalnim aktivnostima. 

Tokom radne posete, ministarka Popović sastala se i sa ministrom pravde Ruske Federacije Konstantinom Anatoljevičem Čuičenkom, sa kojim je razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa Republike Srbije i Ruske Federacije. 

Informer

Na sastanku je istaknuto da odnose dve zemlje odlikuje veoma visok stepen uzajamnog poverenja i pravne saradnje, naročito u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, ali i postojanje zainteresovanosti i prostora za njeno unapređenje. 

Produbljivanje dobrih diplomatskih odnosa i ostvarivanje bliže saradnje dogovoreno je za mart ove godine, kada je planirano da Ministarstvo pravde Republike Srbije i Ministarstvo pravde Ruske Federacije zaključe memorandum o saradnji. Ministar Čuičenko je posebno pokazao interesovanje za sistem izvršenja krivičnih sankcija u Republici Srbiji, imajući u vidu da je u Ruskoj Federaciji u toku njegova reforma. Ovom prilikom, ministarka Popović je, u duhu nastavka dobre saradnje, pozvala ministra Čuičenka da poseti Republiku Srbiju. 

U službenoj poseti Ruskoj Federaciji, boravila je i šef Kabineta Marijana Savić Simić, u svojstvu člana delegacije Ministarstva pravde.