21.01.2022.

14:12

Foto: printscreen

Vesti

Brnabić i Borelj na sastanku Saveta za stabilizaciju 25. janauara!

Na čelu delegacije EU biće šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Cilj sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih reformi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Istovremeno, na sastanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se postveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU potpisanog u julu 2013. godine.

Sastancima Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u ”otvorenom” delu prisustvuju i predstavnici zemlja članica na nivou radne grupe Savet EU (Koela), dok se na ”restriktivnom” delu razgovara samo na nivo čelnika delegacija Srbije i EU.

Nakon sastanka previđeno je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Ane Brnabić, šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varhejija.

Poslednji sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije održan je u decembru 2020. godine video putem zbog epidemnioloških restrikcija u Belgiji.