27.01.2022.

10:13

Foto: Fotoilustracija/Beta

Vesti

NASTAVLJA SE RAT OKO PREDSEDNIČKOG KANDIDATA! Đilas: Aleksić može, al' samo za poslanika! Jeremić: Ponoš lepo izgleda, ali to nije dovoljno!


Dragan Đilas i Vuk Jeremić, lideri Stranke slobode i pravde i Narodna stranke koji su u koaliciji, nastavljaju da žestoko politički ratuju oko predsedničkog kandidata!

Đilas tvrdi da potpredsednik Narodne partije Miroslav Aleksić, koga za predsedničkog kandidata predlaže Vuk Jeremić, može da bude samo poslanik ili ministar. Na drugoj strani, Jeremić odgovara da bivši načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš, koga je Đilas želi za predsedničkog kandidata, možda izgleda lepo, ali da to nije dovoljno i da ima boljih kandidata!

Tačka razdvajanja

Dragan Đilas ističe da Miroslava Aleksića nikada nisu doživljavali kao ozbiljnog predsedničkog kandidata.

- Merili smo samo rejting Zdravka Ponoša i Marinike Tepić. Tražimo čoveka koji će biti simbol državnog jedinstva. Aleksića sam uvek video kao poslanika ili kao ministra - naglašava Đilas.

Vuk Jeremić, na drugoj strani, poručuje da ima mnogo boljih kandidata od Zdravka Ponoša.

- Nije dovoljno to što Ponoš lepo izgleda ili što ga podržavaju neki glumci, ima boljih kandidata - rekao je Jeremić.

Gubi autoritet

Ako Jeremić ne reaguje ozbiljno, a to znači ili da insistira na drugom kandidatu ili da izađe iz koalicije, izgubiće autoritet

Branko Radun, analitičar

Komentarišući ovu novu političku raspravu, direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da je opozicija došla pred tačku razdvajanja, umesto da se ujedinjuje.

- Predsednički izbori i predsednički kandidat trebalo je da budu tačka ujedinjenja opozicije. To bi najmanje odgovaralo vlasti. Međutim, opozicija je došla pred tačku razdvajanja i potencijalnog sukoba, što je apsurdno i nikako im ne ide naruku. Ono što treba opoziciji jeste jedinstvo. Nije mi jasno i nemam razumno objašnjenje zašto ga nemaju - objašnjava Pejić.

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da su i Đilas i Jeremić u pravu u svojim izjavama.

- Imati koaliciju znači da se ne mešate u to ko će biti kandidat, svaka stranka nekog kandiduje i ima pravo na izbor. Đilas se dvostruko meša. Kandidovao je nekog koga čak ni stranka čiji je član nije predložila. Ovo je poniženje za Jeremića, jer je Đilas kandidovao Ponoša protiv volje lidera Narodne stranke. Ako Jeremić ne reaguje ozbiljno, a to znači ili da insistira na drugom kandidatu ili da izađe iz koalicije, izgubiće autoritet. Niko ga neće shvatati ozbiljno, jer na ovo poniženje mora da reaguje - podvlači Radun.

Dačić: Sastanak SNS i SPS do kraja nedelje

Lider SPS Ivica Dačić najavio je juče da će sastanak socijalista i SNS o nastupu na parlamentarnim izborima biti održan do kraja ove nedelje.

- Za sada se ne zna da li će SNS i SPS ići zajedno na izbore - rekao je Dačić.

Tužna grupacija

Poslanik SNS Aleksandar Marković ističe da ujdurma oko kandidata opozicije postaje tragikomična.

- Šta očekivati od njih ako dobro znamo da oni jedni o drugima misle sve najgore? To samo govori da oni nemaju ništa zajedničko, već da ih je u istu kolonu okupila isključivo jedna stvar, mržnja prema Vučiću. Biće zanimljivo posmatrati kako funkcioniše taj "brak iz interesa" Đilasa i Jeremića. Ne predviđam im srećnu političku budućnost, što će se videti i na rezultatu koji bude ostvario njihov predsednički kandidat - zaključuje Marković.
 

Moj ugao

PREDRAG RAJIĆ, CZDS

Sada bi Vuk Jeremić, kao kontrameru, trebalo da u ime Narodne stranke kandiduje Dragana Đilasa za predsednika.