27.01.2022.

15:30

Foto: Beograd.rs

Vesti

Otvoren međunarodni sajam voćarstva Agro Belgrade 2022.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemelja.

Otvarajući sajam, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kratko rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara i nova tržista.

"Jedna od prilika za to je i Open Balkan", istakao je on.

Informer

Sajam je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredee, Grada Beograda, odnosno njegovog Sekretarijata za poljoprivredu i USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Poželevši dobrodošlicu gostima i izlagačima, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovaj sajam više od sajma i da pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija.

Istakao je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice.

Informer

Govoreći na otvaranju, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i da se nada da će četvrta zemlja koja će postati članica Open Balkana biti Bosna i Hercegovina.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.

Predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.