01.02.2022.

18:57

Foto:

Vesti

SRBI SU TE 1993. SAMO TRAŽILI HRANU, A FADILA MUJIĆ JE PRIZNALA ZLOČIN! Selo je opljačkano, ubijeno je čak 49-oro, a zapaljeno... Linta: Tužilaštvo Srbije da ispita najnovije detalje u vezi sa zločinom nad Srbima u Kravici

Linta navodi da navedeni intervju predstavlja duboku uvredu za žrtve, njihove porodice i preživele jer  Fadila Mujić govori da je i ona želela da učestvuje u napadu i opravdava ubistva Srba činjenicom da su tražili hranu. Na Božić 1993. godine svirepo je ubijeno 49 Srba, a najstarija žrtva je imala 90 godina. Selo je sistematski opljačkano i zapaljeno je blizu 700 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 30-tak društvenih objekata. Više od 1.000 stanovnika ostalo je bez kuća u jednom danu i kroz sneg se probilo prema Drini izbegavši sigurnu smrt.

Linta ističe da još uvek ne postoji nijedna sudska presuda pred Sudom BiH za počinjena svirepa ubistva Srba u Kravici i više od sto srpskih sela i zaseoka na području srednjeg Podrinja. Takođe, ne postoji ni presuda za brutalno mučenje i ubistva zarobljenih srpskih vojnika i civila u srebreničkim logorima. Tužilaštvo BiH i pored brojne materijalne dokumentacije, nije dosad podiglo optužnicu za masovne zločine nad Srbima u Kravici i srednjem Podrinju. Glavni cilj Tužilaštva i Suda BiH jeste da, pristrasnim i neprofesionalnim pristupom, opravdaju bezočnu laž da su Srbi agresori i zločinci a Muslimani oslobodioci i žrtve. Zbog toga Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima zakonsku i civilizacijsku obavezu da pokrene istrage i podigne optužnice za zločine nad Srbima u Kravici i na mnogim drugim mestima u BiH i Hrvatskoj.