02.02.2022.

07:00

Foto:

Vesti

SKANDAL! KURTI ZABRANIO BEOGRADSKE MEDIJE U PRIŠTINI! Šiptari maltretirali srpske novinare, Eskobar i Lajčak ćutali!

Eskobar i Lajčak, zajedno sa takozvanim premijerom lažne države Aljbinom Kurtijem, održali su u Prištini konferenciju za medije na kojoj su odgovarali samo albanskim novinarima, dok je predstavnicima srpskih medijskih kuća bilo zabranjeno da uđu u salu!?!

- Ljudi iz protokola vlade Aljbina Kurtija srpske novinare nisu pustili na događaj zbog navodne epidemiološke situacije!?! Pored ekipe beogradskog 'Juronjuza' zabranjen je rad i izveštačima RTS, Prve televizije i portala 'Gračanica onlajn' - rekla je novinarka 'Juronjuza' Anđelka Ćup.

Čist rasizam

Ćutanje Eskobara i Lajčaka suštinski jeste poruka da oni podržavaju Kurtija u njegovom rasističkom odnosu prema Srbima
Veljko Nestorović

Povodom ovog skandala juče smo uredniku RTS Nenadu Lj. Stefanoviću i PR službi Prve televizije poslali pitanje kakav je njihov stav povodom ove očigledne diskriminacije srpskih medija, ali do zaključenja ovog broja Informera od njih nismo dobili nikakve odgovore.

Nažalost, reakcije su izostale i od onih koji zvanično propagiraju demokratiju, poštovanje ljudskih prava, dijalog i kompromis - Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka. Upravo je njihov sledeći potez ono što čeka javnost, kaže za Informer jedan od urednika portala 'Kosovo onlajn' Veljko Nestorović.

- Mislim da Eskobar i Lajčak nisu ni bili svesni situacije da su na konferenciji samo albanski mediji, ali dovoljno vremena je prošlo i trebalo bi da sada reaguju, pa makar i nekim saopštenjem. Ja se iskreno nadam da će uslediti reakcija Amerike i EU, jer ukoliko je ne bude u naredna 24 sata, onda će to biti poruka da oni podržavaju Aljbina Kurtija u njegovom rasističkom odnosu prema Srbima - kaže Nestorović.

Moj ugao

Živojin Rakočević, Udruženje novinara Srbije

Ovo jeste kršenje jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju. Zato je javno izvinjenje najmanje što zaslužuju srpski novinari.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da će on Eskobara i Lajčaka, ukoliko nisu obavešteni o tom skandalu, lično o tome izvestiti.

- Nedopustiv diskriminatorski odnos Aljbina Kurtija prema srpskim medijima na konferenciji u Prištini! Na ovo ću u Beogradu ukazati Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru - napisao je Petković na Tviteru.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak danas stižu u prvu zajedničku posetu Beogradu. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastaće se u vili 'Mir' u večernjim satima.