03.02.2022.

12:02

Foto: privatna arhiva

Vesti

Nebojša Bakarec: Od ptice mleko- Izbori 2022.

 

To najbolje svedoči o pomirljivosti i širokogrudosti SNS i predsednika Vučića. Postoji ona čuvena narodna izreka „Od ptice mleko“, koja se koristi da bi se opisao neopisivi raskoš i izobilje. I upravo ta izreka opisuje raskoš i obilje izbornog ptičijeg mleka u Srbiji. Ako mi iz SNS budemo nastavili da poboljšavamo izborne uslove, moraćemo da se obavežemo da ćemo opoziciju uvoditi preko cenzusa, i u parlament, u naručju, ili na krkače-na našim leđima.

Informer

Izmene izbornog zakonodavstva 2019.-2022.

· Cenzus je spušten sa 5 na 3% za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

· Manje zastupljeni pol (žene) ne može biti zastupljen sa manje od 40 odsto kandidata.

· Ograničena je upotreba javnih resursa u političke svrhe.

· Zabranjena je zloupotreba položaja direktora javnih preduzeća.

· Izabrana su tri nedostajuća i dva nova člana Saveta REM-a.

· Doneti su novi propisi za javne medijske servise.

· Osnovan je Nadzorni odbor za praćenje izborne kampanje.

· Verifikovan je jedinstveni birački spisak.

· Uveden je obavezni rok od 5 dana za reagovanje ASK u slučaju prijava zloupotreba tokom kampanje.

Posle septembra 2021. i Dijaloga sproveli smo 16 dogovorenih mera:

1. Osnovano je Privremeno nadzorno telo za praćenje medija. Pola mesta je dato opoziciji.

2. Donet je Obavezujući pravilnik za Javni medijski servis (RTS i RTV)

3. Svi mediji moraju da objave svoje tarife za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje. Izmene Zakona o elektronskim medijima.

4. Usvojene su preporuke za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, terestrijalne i kablovske, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata i izbornih lista za vreme izborne kampanje.

5. Definisana je metodologija praćenja medija tokom izborne kampanje.

6. Uspostavljen je odgovarajući distributivni ključ u vezi sa političkim oglašavanjem na Javnom medijskom servisu (RTS i RTV).

7. Usvojena je samoregulacija kako bi bilo obezbeđeno adekvatno vreme emitovanja za izražavanje stavova i mišljenja opozicije u informativnim emisijama na javnim medijskim servisima.

8. Unapređen je sistem borbe protiv zloupotrebe javnih funkcija i javnih resursa. Izmenjen je i dopunjen Zakon o sprečavanju korupcije.

9. Izmenjen je stalni sastava RIK dodavanjem još šest članova i šest zamenika članova u njegov sastav iz reda celokupne opozicije u zemlji (format 3+3).

10. Promenjen je način finansiranja troškova izborne kampanje, po volji opozicije.

11. Uspostavljeno je dovoljno procedura za sprečavanje i istragu neprimerenog pritiska na birače.

12. Podaci o upisu birača se objavljuju periodično, u skladu sa postojećim zakonodavstvom i preporukama ODIHR. Primenjeno je Uputstvo za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku sa izmenama i dopunama iz aprila 2021. godine.

13. Izvršena je revizija biračkog spiska, u skladu sa međunarodnim standardima.

14. Unapređene su procedure prebrojavanja glasova, kontrole rezultata, popunjavanja zapisnika o radu i izbornim rezultatima na biračkom mestu i njihovo brzo objavljivanje.

15. Status posmatrača je regulisan zakonom. Izmenjen je Zakon o izboru narodnih poslanika u tom pogledu i usledili su dodatni propisi RIK-a.

16. Smanjen je broj potpisa koji je potreban za kandidovanje liste nacionalne manjine na izborima za narodne poslanike na 5.000 potpisa.

Poslednje izmene zakonodavstva, koje je tražila opozicija, će biti usvojene posle sednice Skupštine Srbije, koja se održava u naredna tri dana. Novine koje najviše koriste opoziciji, a nalaze se u rešenjima koje će Skupština usvojiti u petak, 4.2.2022., su sledeće:

· Birač svojim potpisom može da podrži više lista.

· Strankama nacionalnih manjina biće potrebno samo 5.000 potpisa za predaju liste.

· Produženi su i rokovi za zaštiti izbornog prava.

· Rok za predaju izbornih lista je podignut sa 15 na 20 dana uoči izbora.

· Umesto radnih tela RIK, uvodi se novi izborni organ - lokalne izborne komisije (LIK).

· Propisi po prvi put razdvajaju lake greške, koje su rešive bez uvida u izborni materijal, i teške kod kojih je uvid u izborni materijal obaveza.

· Zaštita izbornog prava, će se štititi na tri nivoa, umesto na dva (LIK, RIK i Upravni sud).

· Podnosioci opozicione izborne liste, mogu da traže uvid u 5 odsto uzorka na teritoriji jedne LIK po principu izazova.

· Zahtev za kontrolu zapisnika može podneti proglašena opoziciona izborna lista koja je prema preliminarnim rezultatima izbora osvojila više od 2 odsto glasova i svaka proglašena opoziciona manjinska izborna lista.

· Redosled na glasačkom listiću za izbor predsednika Republike, će se određivati prema redosledu kojim se prihvataju kandidature predsedničkih kandidata.

· Stranke i ostali politički subjekti mogu se zaduživati isključivo kod banaka i drugih finansijskih organizacija kojima je to osnovna delatnost.

Ima još promena i poboljšanja. Naveo sam čak 36! I sad se postavlja razložno pitanje đilasovcima – Zbog čega ste bojkotovali izbore 2020. i zbog čega sada izlazite na izbore, ako je odluka o bojkotu bila ispravna? I pored svih ovih darova za opoziciju, đilasovski deo opozicije nam preti promenom vlasti na ulici, u krvi. Prete da će, i ako pobede i ako izgube da nas jure po ulicama, da nas bacaju u Dunav i Savu, da će da nam sude sudovi revolucije. Đilasov, Jeremićev, Ponošev i Vladete Jankovića program su krv, osveta, revanšizam, lustracija i obećanje da će srušiti sve što smo izgradili. Đilas i Jeremić ne smeju da se kandiduju, pa podmeću marionete, kulise, paravan kandidate Ponoša u Srbiji, i Vladetu Jankovića u Beogradu. Ova dva marionetska kandidata su silno kompromitovana!

Informer

Problem je što Ponoš voli Hrvatsku i Zagreb, više od Srbije i Beograda. Problem je što je Zdravko Ponoš kandidat Hrvatske i NATO za predsednika Srbije. Problem je što je Ponoš Đilasov kandidat! Ponoš je iz Knina. General Mitar Kovač tvrdi da Ponoš nije branio, ni Knin, ni RSK, dok drugi oficiri rodom odatle, jesu. Zdravko Ponoš je bio žuti načelnik Generalštaba, u doba Borisa Tadića. Smenjen je i otpušten iz vojne službe, zbog toga što je Ponoš, čak i za ukus Šutanovca i Tadića, isuviše otvoreno radio za interese SAD i NATO. Naše službe su zabeležile Ponoševo obećanje američkom senatoru da će sastav vojske smanjiti sa 62.000 na 27.000 ljudi, da će zatvoriti brojne kasarne i da će se potruditi da promeni način razmišljanja u našim oružanim snagama, a posebno kod oficirskog kadra. Američke diplomate su u depešama, koje je objavio Vikiliks, obelodanile da u srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imaju Ponoša, čoveka koji ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima. Od kada Đilas u svojim medijima gura Ponoša kao kandidata za predsednika, na Ponoševu sramotu, on dobija podršku za kandidaturu iz Hrvatske. Tako hrvatski portal „Dnevno“ objavljuje tekst pod naslovom -„Oženio je Hrvaticu, Srbija se konačno budi!“, kao deo kampanje da dovedu svog Ponoša za predsednika Srbije. Tako i hrvatski „Jutarnji list“ slavi Đilasovog Zdravka Ponoša, u tekstu pod naslovom „Oporbeni adut protiv Vučića: General oženjen Hrvaticom“. Tu kažu da je Ponoš zaljubljen u Zagreb i opisuju Ponoševu ljubav prema Zagrebu. Kada znamo sve ovo, možemo sa razlogom da upitamo Zdravka Ponoša zbog čega se ne kandiduje za predsednika Hrvatske, kada ima ovoliku podršku hrvatskih medija i same Hrvatske? Ponošev program su NATO Srbija, SSP teza da je Srbija počinila genocid i Đilasova teza da su 99 odsto Srba na KiM, kriminalci.

Što se prevrtljivog Vladete Jankovića tiče, tog čoveka poznajem 30 godina. Postavši Đilasova marioneta Vladeta Janković je izveo politički salto mortale. A 07.01.2022. Janković je kritikovao pomisao i informacije o sebi kao kandidatu i rekao je: „Moram biti privatan kad o tome govorim – imam mnogo, 81 godinu. Predlagati nekoga u ovim godinama, ne samo što nije ozbiljno, već nije ni odgovorno“. Janković je 29.12.2020. na TV pričao kako je bolestan i kako je još 2003. u Londonu imao 2 plućna infarkta. Janković se za 81 godinu svog života nikada nije bavio lokalnom samoupravom! Beogradu je potreban gradonačelnik koji će da juri, da se bavi kanalizacijom, putevima, ekologijom, gradnjom, socijalom, školama, vrtićima…kao što će to raditi kandidat SNS – budući gradonačelnik. Možete li da zamislite Vladetu Jankovića sve to radi? Ne možete, normalno. On sam kaže da nije kvalifikovan da bude gradonačelnik. Vladeta Janković u medijima priznaje da je nepodoban za gradonačelnika. U intervjuu na TV N1, 27.01.2022. i kaže: „Ja prosto, ne samo zbog svojih godina, već i stručne spreme, nisam kvalifikovan da upravljam gradom, ali mogu da okupim stručnu i poštenu ekipu…“. Ovo poslednje je urnebesno smešno i čista je kontradikcija – „Đilasova ekipa poštenih i stručnih“. Da li to beše ona ista „ekipa“ koja je od 2008. do 2013. opustošila, opljačkala i urnisala Beograd? Kao član predsedništva DSS, sećam se da je Janković kritikovao Đilasa, posle povratka iz Rima, tokom 2012. i 2013. Više puta je u tom periodu Vladeta Janković Đilasovu vlast u Beogradu nazvao štetočinskom i lopovskom. Vladeta Janković je učestvovao u smeni Đilasa na predsedništvu DSS u oktobru 2013. Tada je govorio o pljačkaškoj vlasti Đilasa. Tako se Vladeta Janković u emisiji „Kažiprst“ u februaru 2014. ,kao potpredsednik DSS hvalio kako je glasao za smenu Đilasa na predsedništvu DSS i rekao je: „Presudili smo da Đilasova garnitura padne u Beogradu“. Sada je Janković postao deo Đilasove garniture. Do sada su politički stavovi Vladete Jankovića bili dijametralno suprotni Đilasovim i Marinikinim. Sada je preuzeo njihovu rušilačku i antisrpsku politiku. Janković je arogantni elitista i prezire 99 odsto građana! Janković nikada nije uradio ništa za građane Srbije za 81 godinu svog života! Janković je uradio mnogo za sebe – besramno se obogatio vršeći dve ambasadorske funkcije u Britaniji i Vatikanu! Janković je kao savetnik premijera Koštunice, bio jedan od onih koji su protežirali britanski „Rio Tinto“ od 2004. do 2008.! Vladeta Janković  je 26.02.2007. kao savetnik za spoljnu politiku premijera Koštunice, povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je utvrdio da Srbija nije počinila genocid u BiH, hvalio tu odluku i ponovio da Srbija nije počinila genocid. Sada Janković, prihvatanjem kandidature koju su mu ponudili Đilas i Marinika, gazi sve ono što je radio i govorio u DSS-u i protiv čega je glasao na organima stranke. Danas je stav Jankovića jednak Marinikinom- oboje krive Srbiju i srpski narod da su počinili genocid. Kakva bezobalna nedoslednost. Koštunici se utroba prevrće od muke kad vidi bivšeg višedecenijskog potpredsednika DSS Vladetu Jankovića da je postao Đilasova marioneta i da okrivljuje svoj narod za genocid koji nije počinio. Jankovićev program u Beogradu je rušenje spomenika Stefanu Nemanji, i njegovo premeštanje u Marinkovu baru. Program Vladete Jankovića je rušenje Beograda na vodi, zbog toga što je rekao da bi on za gradskog arhitektu postavio Dragoljuba Bakića, koji je više puta izjavljivao da bi on srušio BG na vodi i da bi raspisao referendum za njegovo rušenje. Program VJ je sprečavanje izgradnje Metroa, pre svega na Makiškom polju. Najavio je vraćanje Glavne železničke stanice na Savski trg, što takođe znači rušenje BG na vodi, pošto su šine uklonjene. Srbiji je potrebno podmlađivanje! Beogradu je potreban gradonačelnik koji će da gradi spomenike, a ne da ruši Stefana Nemanju! Beogradu je potraban gradonačelnik koji će da gradi Beograd, a ne da ga ruši!

Danas je Vladeta Janković na pitanje novinara šta će mu biti prvi korak ako dođe na vlast u Beogradu, rekao: „Da sprečimo ono što nanosi neposrednu štetu, moramo da zaustavimo LEŠĆE!“Crni Vlajko, zašto da zaustavimo Lešće? A Novo i Centralno? Đilasovi maratonci trče počasni krug. Topalovići. Vladeta-Pantelija, Lutovac-Maksimilijan, Ponoš-Aksentije, Đilas-Milutin, Jeremić -Laki, Miki Aleksić-Mirko, Siniša Kovačević-Bili Piton, Marinika-Kristina, Borko-Đenka!

Informer

Pre nešto više od godinu dana Vladeta Janković je u TV emisiji „Bez cenzure“ 29.12.2020. vređao milione građana. Vladeta Janković je elitistički rekao: „To je jedna ogromna stranka. To se napravila prosto jedna telesina od stranke, sve to treba namiriti, znate, kad vi imate 700.000 i više čla nova, tu su i članovi njihovih porodica, tu se mora pljačkati na raznim stranama, kako bi se steklo dovoljno sredstava da se svi oni namire…“. Kako zapanjuje nepodnošljiva lakoća sa kojom profesor Janković vređa više od dva i po miliona građana Srbije, nazivajući ih pljačkašima. Na ovom mestu razložno je da upitam profesora Jankovića, sa koliko stotina hiljada evra se on namirio dok je 8 godina vršio ambasadorske funkcije sa neto primanjima od preko 6000 evra mesečno? Evo, laka je računica. Osam godina, to su 92 meseca, puta 6000 evra. To iznosi „svega“ 552.000 hiljade evra, sa koliko je „namiren“ Vladeta Janković. Posle toga je najavljivao i prizivao Vučićevu smrt, rekavši: „Uzgred rečeno, ja verujem da će kada jednom kucne sudnji čas Vučiću, da će to biti od velikog značaja“.

Informer

Srpska napredna stranka i predsednik Vučić će pobediti na izborima zbog fantastičnih rezultata u poslednjih 10 godina. Najbolji program je ono što su predsednik Vučić i SNS uradili u ovih 10 godina, uzdižući Srbiju, gradeći Srbiju, vakcinišući Srbiju, lečeći Srbiju. Lečeći prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. To možete pogledati i na interaktivnoj mapi rezultata, i u fantastičnoj brošuri „Uradili smo zajedno“:

Navešću samo mali deo rezultata.

Nezaposlenost, koja je 2012. iznosila čak 25,5% svedena je na istorijski minimum od 9%.

Inflacija najniža u poslednjih 50 godina u 2020. iznosila je 1,3%, dok je 2011 bila čak 11%.

Od 2012. penzije su povećane za 30%.

Udvostručena je prosečna zarada u odnosu na 2012. i sada je 610 evra.

Srbija je prva po broju stranih direktnih ulaganja. Od 2012. Srbija je privukla 21 milijardu evra.

Priliv SDI je npr. 2020. bio 3 milijarde evra, a 2012. je bio samo 1 milijarda evra.

Izgrađen je Balkanski tok, gasovod od 403 km, za energetsku bezbednost Srbije. Prve količine gasa kroz našu zemlju su krenule 1. oktobra 2021.

Koridor 10 je završen posle 50 godina.

Izgrađen je autoput „Miloš Veliki“ - Beograd–Čačak-120km potpuno novog, unapređenog modernog auto-puta. U toku je izgradnja 10 auto puteva.

Izgrađena su 2 ogromna mosta. Most na reci Vrla –na Koridoru 10 je dugačak 645 metara i natkriva Vladičin Han. Stubovi mosta dostižu visinu od čak 62 metra. Drugi most je  novi Žeželjev most koji posle 23 godine ponovo krasi Novi Sad.

Uveliko se gradi pruga od Beograda do Budimpešte. Izgrađena je deonica Stara Pazova – Novi Sad, a grade se još dve: Beograd – Stara Pazova i Novi Sad – Subotica. U toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji dve dvokolosečne deonice od Beograda do Novog Sada

Za 5 godina, uložena je 1 milijarda evra u zdravstvo. Izgradili smo i rekontruisali bolnice širom Srbije. Izgradili 3 Kovid bolnice. Izgrađen je KBC Niš, Klinika za interne bolesti u Vojvodini, Kamenica 3, KCV, KBC Zemun. Obnovljena je Univerzitetska dečja klinika „Tiršova“. Gradi se „Tiršova 2”. Rekonstruisane su bolnice u: Pirotu, Gornjem Milanovcu, Loznici, Smederavskoj Palanci, Vrbasu, Leskovcu, Aranđelovcu, Prokuplju. Izgradnja Kliničkog centra Srbije je pri kraju.            

Srbija je nabavila na vreme pet vrsta vakcina i lekove protiv Kovida. Srbija gradi fabrike vakcina. Srbija proizvodi vakcine. Izgrađene su 2 supermoderne Kovid laboratorije.

Srbija je finansijski podržala građane i privredu – usvojila je izvanredne ekonomske mere zbog pandemije koronavirusa: 100 evra pomoći svim punoletnim građanima, 100 evra pomoći svim mladima od 18 do 30. 60 evra pomoći nezaposlenima. 27.000 dinara pomoći penzionerima. 10.000 dinara pomoći svim zdravstvenim radnicima. 60 evra pomoći svim građanima Srbije. Druga tura pomoći nezaposlenima, od 60 evra. I dodatna pomoć penzionerima 50 evra. Svi vakcinisani građani su dobili i 3.000 dinara podrške. Samostalni umetnici su dobili  90.000 pomoći.

Prvi put su preduzete mere populacione politike, npr. finasijski su pomognute porodilje: za prvo dete majke dobijaju jednokratno 100.000 dinara, za drugo dete – 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete –12.500 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara tokom 10 godina.

Još bolji program će biti ono što će predsednik Vučić i SNS uraditi u naredne 4 godine, uzdižući Srbiju, gradeći Srbiju, vakcinišući Srbiju, lečeći Srbiju. Lečeći prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Predaja nije opcija! Pobeda je opcija! Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS