04.02.2022.

14:27

Foto: Printskrin video

Vesti

PRIŠTINA UDARA NA SRPSKI NAROD! Propao pokušaj hapšenja potpredsednika Srpske liste na Brnjaku

Kako su objavili prištinski mediji, Radoičić je automobilom došao do policijske kućice gde je predao dokumenta, a zatim mu je policajac rekao da parkira automobil jer je utvrđeno da mu je zabranjen ulazak na KIM. Kada je video nameru policajaca da ga uhapse, Radoičić se automobilom vratio na teritoriju centralne Srbije.

Prištinski mediji navode da je izdat nalog za hapšnje Radoičića i da mu je ulazak na KIM zabranjen po nalogu tužilaštva iz Uroševca zbog slučaja "Brezovica".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića na administrativnom prelazu Brnjak, kazao je da se radi o novom udaru na Srbe na KiM i pokušaju slabljenja snage Srbije uoči izbora 3. aprila.

- Pokušaj vlasti u Prištini da bez ikakvog valjanog dokaza i pravnog osnova uhapse potpredsednika Srpske liste  Milana Radoičića novi je udar na Srbe na Kosovu i Metohiju i pokušaj slabljenja snage Srbije u pokrajini i to baš uoči izbora 3. aprila, naveo je Petković.

On je dodao da se nastavlja praksa Prištine da tajnim optužnicama pokušava da zastraši i izvrši dodatni pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji, što im, kako navodi, neće poći za rukom.

Srpska lista: Priština nastavlja progon 

Reagovala je i Srpska lista koja, takođe, tvrdi da na ovaj način prištinska vlast nastavlja progon političkih predstavnika Srba koje ne može da kontroliše i za koje smatra da im stoje na putu pokoravanja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

- Zarad istine, naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanje dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Ova stranka naglašava da Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti vikendice, a ni bilo kakve nepokretnosti.

- Šta više, Radoičić nikada nije bio u opštini Štrpce. Ipak, istina i činjenice ne vrede ništa kada su u pitanju sudski procesi kosovskih institucija pokrenuti protiv Srba, za šta postoje stotine primera. Pravilo po kome svuda u svetu postoji obaveza da tužilaštvo dokazuje krivicu nekog lica, na Kosovu i Metohiji za Srbe ne važi, mi moramo da dokazujemo svoju nevinost, navodi Srpska lista i dodaje da ovo nije prvi put da se na prelazima prema centralnoj Srbiji pojavljuju neke tajne prijave i nalozi za hapšenje Srba, posebno onih, kako navode, koji su spremni da stanu u odbranu slobode našeg naroda na ovim prostorima.

Neuspeo pokušaj zastrašivanja

-Svesni smo da je u poslednjih nekoliko nedelja pojačana aktivnosti kosovskih institucija da sa političke scena uklone Srpsku listu kao bedem odbrane Srba, ali smo mi razumeli te poruke i takvo delovanje nas neće uplašiti i obeshrabriti u daljoj borbi za naš narod.

Pozivamo građane da ostanu suzdržani, da ne nasedaju na provokacije i da nastave da zajedno sa Srpskom listom i našom državom Srbijom brane pravo na opstanak na ovim prostorima iako su izazovi pred nama veliki i brojni, što nas ne sme uplašiti i pokolebati, naglasili su iz Srpske liste.