04.02.2022.

16:46

Foto: Printscreen

Vesti

(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI PEKINGU: Sutra nas čekaju važni razgovori sa Si Đinpingom, strahovitom brzinom ide naša saradnja sa Kinom u svim segmentima

Predsednik Vučić je danas prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

- Veoma je važno za budućnost izgradnja fabrika vakcine u Beogradu. O tome sam danas razgovarao sa šeikom Bin Zajedom. Sutra ujutru ću razgovarati sa Si Đinšingom. Posle Vladimira Putina, mi smo prvi koji ćemo imati bilateralne razgovore.

- Danas je Nemačka broj jedan, 7,6 milijardi dolara, na drugom mestu je Kina, zatim idu Italija, Rusija, zatim ostale zemlje. Mi smo za 22 puta uvećali izvoz u Kinu. I dalje imamo deficit u trgovniskoj razmeri, ali smo uvećali izvoz. Čuo sam da su danas neki gvoorili da treba da zatvorimo rudnik bakra i zlata, to je toliko neozbiljnosti - rekao je Vuučić.

Informer

On je istakao da će sutra biti veoma važnih tema u razgvoru sa kineskim predsednikom.

- Strahovitom brzinom ide saradnja sa Narodnom Republikom Kinom u svim segemtima. Mnogo nam donosi ta saradnja. Mi nismo nikakva sportska sila za ZOI. Poštujemo pravo olimpijsko pravilo, a to je da učestvujemo i našim takmičarima Neveni i Marku želim puno sreće. Verujem da ćemo u budućnosti imati više takmičara.

- Zadovoljan sam kakvo je poštovanje dobila Republika Srbija danas u Kini. Mogli ste da vidite lidere iz čitavog sveta. Iz svih delova sveta. Zato što Kina svoj utiacj ubrzano širi. Evropa je pre samo 20 godina predstavljala više od 20 odsto svetksog BDP-a, danas jedva da je dvocifrena, a Azija raste i ide u nebesa. Afrika i Azija su kontinenti budućnosti.