05.02.2022.

19:27

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vesti

Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet

Komentarišući pismo 16 američkih kongresmena, upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, Selaković je za Tanjug izjavio da je saradnja Srbije i SAD u proteklom periodu bila jedan od prioriteta, a pismo grupe američkih kongresmena predsedniku Bajdenu potvrda je da i sa druge strane postoji volja za zauzimanje takvog pravca u razvijanju bilateralnih odnosa.

"Činjenica da je ideju o potrebi rada na produbljivanju srpsko-američkog partnerstva podržao veliki broj kongresmena iz obe stranke jeste, takođe, potvrda predanog rada našeg državnog vrha i srpske diplomatije, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Marka Đurića, koji su ličnim zalaganjem i preduzimljivošću uspeli da srpski kokus u Kongresu SAD učine snažnijim no ikad", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima to je učinjeno bez plaćenih lobista, konsultanata, agencija i sličnih pomoćnih sredstava, jer Srbija je iskreno i čvrsto rešena da odnose sa SAD podigne na najviši nivo u novijoj istoriji, a ta rešenost je prepoznata u američkoj administraciji.

Ministar Selaković dodaje da je pismo podrške američkih kongresmena potvrdilo je da je Srbija danas na svim meridijanima prepoznata i cenjena kao pouzdan i kredibilan partner, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost spoljne politike predsednika Aleksandra Vučića.

"U prošlosti smo bili naviknuti na to da u američkim političkim krugovima cirkulišu razne, uglavnom jednostranačke, deklaracije u kojima se Srbija tretira na potpuno drugačiji način, ali najnovije pismo podrške srpsko-američkom prijateljstvu, koje je potpisao dvostruko veći broj članova kongresa nego bilo koju od pomenutih deklaracija, jeste nagoveštaj velike tektonske promene u američkoj politici i na tome ćemo svakako nastaviti da radimo", naveo je Selaković.

U pismu 16 kongresmena koje je upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Pismo je upućeno povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i kako bi se ohrabrila administracija Džozefa Bajdena da produbi odnose između dve zemlje.