15.02.2022.

12:57

Foto:

Vesti

Blinken čestitao građanima Dan državnosti Srbije!

- Naše zemlje su izgradile snažne veze u poslednjih 140 godina, a SAD se raduju da zajedno gradimo još svetliju budućnost, kao partneri u Evropi i na globalnoj sceni - naveo je Blinken u čestitki objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

On je naveo da su SAD posvećene pružanju podrške Srbiji u njenim evropskim integracijama i da ohrabruju, kako kaže, “sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usredsređenu na međusobno priznanje sa Kosovom, što će podstaći veću bezbednost i stabilnost u regionu”.

Blinken je poručio da su SAD ponosne na partnerstvo sa Srbijom u jačanju ekonomskih veza, bezbednosnoj saradnji i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

- Naše ekonomsko partnerstvo sa Srbijom značajno je poraslo 2021. godine, uz nova ulaganja u sektore infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede. Takođe, unapredili smo našu bilateralnu saradnju u oblasti odbrane, proslavljajući 15. godišnjicu Programa državnog partnerstva, održavajući značajnu bilateralnu vežbu i bilateralne vojne konsultacije na visokom nivou - naveo je Blinken.

Dodao je da jake veze proističu ne samo iz onoga što se postiže između vlada dve zemlje, već i iz svakodnevnih zajedničkih nastojanja i težnji građana Srbije i Amerike, o čemu svedoči 30. godišnjica Fulbrajtovog programa i pokretanje novih partnerstava između američkih i srpskih univerziteta.

- Kako napredujemo u izgradnji još cvršćih bilateralnih odnosa, želim građanima Srbije mir, napredak i dobro zdravlje - poručio je Blinken.