17.02.2022.

20:02

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

SRBIJO, AKO SI IMALA DILEMU, SADA JE SVE JASNO! Eskobar: Svrha dijaloga Beograda i Prištine je da se sve okrene u smeru Kosova... Rusija i Kina su maligne na Balkanu!

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

- Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen", rekao je Eskobar članovima Pododbora za Evropu i regionalnu saradnju u oblasti bezbednosti - prenosi Glas Amerike.

- Regionalni napredak takođe ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine. Rusija koristi svoju ulogu snadbevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Takođe podržava etnonacionalizam koji deli i odvlači pažnju od bolje budućnosti. Narodna Republika Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz netransparentne i kredite i takozvane investicije. Promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima ostaće osnovni princip našeg angažovanja protiv destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu - rekao je Eskobar.

- Svrha dijaloga (Beograda i Prištine) je da se sve okrene u smeru Kosova. Sa krajnjim ishodom uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa dve strane. Razgovori nisu o statusu Kosova - već o priznavanju činjenice da su suverena i nezavisna država. Dijalog je mehanizam koji se dokazao kao efikasan u rešavanju razlika između dve zemlje. Najskorije u vezi sa registarskim tablicama prošlog septembra - u razgovorima postignutim posredstvom Evropske unije. Uz našu podršku - a naša podrška Kosovu je odlučna - želimo da se postaramo da posredstvom dijaloga prebrode sve teške izazove. Kako bi ostvarile zajedničku evropsku budućnost - rekao je Eskobar.

AMERI, ŠTA ĆETE SADA?! RUSIJA JASNA, SVE TRUPE IZ CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE MORAJU DA IDU! Moskva odgovorila u osam tačaka - SAD ove ne mogu ispuniti?!

Senator Mendez: Vučić je u decembru putovao u Moskvu tražeći tamo jeftin gas - Rusi su zauvrat dobili da potpišu ugovore u Srbiji… Nedavno je bio u Pekingu da razmatra Sporazum o slobodnoj trgovini koji sada koristi u izbornoj kampanji. Deluje mi da Rusija I Kina imaju znatnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Šta preduzimamo kako bismo se suprotstavili zloćudnom kineskom i ruskom uticaju u tom regionu?