25.02.2022.

16:21

Foto:

Vesti

Linta: Gospić oteo društveni dom Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu

Glavnu ulogu u otimačini društvenog doma imao je HSP-ov gradonačelnik Karlo Starčević koji je ovim činom potvrdio svoju antisrpsku orijentaciju.

Opštinski sud u Gospiću je marta 2021. godine, na osnovu zahteva gradske vlasti,  doneo za svega 13 dana sramnu i antievropsku presudu da Grad Gospić postane vlasnik  društvenog doma u srpskom selu Vrebac i to prvi put u 90 godina.

Društveni dom u Vrepcu sagrađen je na privatnom vlasništvu i iz privatnih sredstava uglednog ličkog Srbina Ise Bogdanovića koji je svoj narod pomagao na razne načine. 

Iso Bogdanović je društveni dom poklonio Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici u Vrepcu  koja je  osnovana 1929. godine sa ciljem  očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i kulture.

Od završetka izgradnje tadašnjeg "Prosvetnog doma Kralja Petra I Velikog Oslobodica“ 1931. godine pa sve do navedene  odluke opštinskog suda, u zemljišnim knjigama uvek je bio upisan samo jedan vlasnik, a to je Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu

Taj status nije se menjao ni nakon Drugog svetskog rata jer dom nije bio nacionalizovan. Srpska narodna čitaonica i knjižnica  prestaje sa radom osnivanjem genocidne NDH. Njen rad je obnovljen 2017. godine s istim ciljem. Obnova društvenog doma započela je 2019. godine skromnim donacijama meštana i ljudi dobre volje.

Linta poziva Delegaciju Evropske unije u Zagrebu da najoštrije osudi otimanje društvenog doma u srpskom selu Vrebac  čiji je vlasnik Srpska narodna čitaonica i knjižnica.

Navedenom odlukom Grad Gospić je po ko zna koji put poslao poruku da preostali Srbi u tom gradu i okolnim selima nisu dobrodošli i da je krajnji cilj cementiranje etničkog čišćenja srpskog naroda. 

Krajnje je vreme da Evropska unija pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo da se u jednoj njihovoj članici otvoreno krši vladavina prava i ljudska prava građana srpske nacionalnosti. 

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da zatraži od Hrvatske da se društveni dom u selu Vrebac vrati u vlasništvo Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici.

Bonus video: