26.02.2022.

17:10

Foto: kim.gov.rs

Vesti

PETKOVIĆ: Jednostrana i protivpravna akcija tzv. Kosovske policije sprečila meštane da obiđu grobove najmilijih na Zadušnice (FOTO)

Ovo kaže Petar Patković, direktor Kancelarije za KiM. Ovim su, kako kaže, Srbi onemogućeni da obiđu grobove najmilijih na Zadišnice.


- Tako su potpuno odsečena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok. Zbog akcija Kosovske policije meštani ovih zaseoka istovremeno su onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju lekara ili čak sahranjuju svoje preminule - objašnjava Petković i podvlači da ovo nije prvi put.


- Slična situacija je danas zabeležena i u zaseocima opštine Leposavić gde na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare. Odsečen je i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica i gde se takođe nalaze mesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posete - rekao je Petković, a onda objavio tužne vesti o tome kako vandali tretiraju i mrtve Srbe, te da im na KiM ni mrtvima ne daju mira.