27.02.2022.

09:59

Foto: Informer

Vesti

OTVOREN NOVI KLINIČKI CENTAR! Ovo je naša Srbija, drugačija Srbija! Kada smo ujedinjeni, STIŽEMO DO CILJEVA!

 

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, prostiraće se na 86.000 kvadratnih metara, 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje. Više informacija, snimke i fotografije iz KCS možete pogledati OVDE.

10.50 - Obraćanje predsednika Srbije

Vučić je nakon obilaska novog Kliničkog centra pozdravio sve prisutne, istakavši da ne zna šta bi, posle svega što je rekao dr Ašanin imao da kaže.

- Tek danas možemo da kažemo koliko je Srbija drugačija zemlja u odnosu na onu u kojoj smo živeli pre nekoliko godina. 

- Zdravlje je najvažnije za svakog čoveka, za svaku porodicu. Beskrajno sam srećan što smo u ovome učestvovali. Bio sam suinicijator svih ovih radova. jedino što nisam znaop da oprema toliko košta, da sam znao pitanje je da li bismo ušli u sve ovo. A sada sam srećan.

- 260 miliona evra sve ovo košta, samo jedan Klinički centar. Onaj divni KC u Nišu koštao je nešto manje od 55 miliona evra. Radimo sada delimičnu rekonstrukciju KCV. hoću i da se zahvalim ljudima iz evropske investicione banke, a najviše građanima Srbije. Koji sz verovali da možemo da izgradimo sve ovo.

- Ovaj KC je danas bolji od svih u regionu i šire. I veći, i moderniji i sa najboljom mogućom opremom. Imamo taj Da Vinčijev robot, najbolje moguće sprave, sve je digitalizovano...

- Ovo nije napravljeno samo za Beograd, već za sve stanovnike Srbije. Prve pacijente primamo za 7 dana. Želim ljudima u Srbiji dobro zdravlje. Zdravlje sreća i snaga, kako je to veliki Batut rekao. 

- Ovaj će biti bolji od svih u regionu, is sire. Sve zbog čega smo slali naše ljude u Solun, Istanbul, Beč više neće biti potrebe, jer imamo svu opremu, najmodernije skenere, rendgene, magnetne rezonance, sve je digitalizovano… Ovo će značiti mnogo za sve pacijente iz Srbije, jer nije ovaj Klinički centar samo za Beograd.

Dodao je da kroz KCS dnevno prođe 14.000-16.000 ljudi.

- Za 15-ak dana otvaramo Dedinje II, posle toga i Tiršova II. 

- Želim ljudima dobro zdravlje. Ulagaćemo još u zdravstvo, to danas možemo jer imamo snažnu privredu, ne onoliko snažnu koliko bismo želeli, ali ćemo biti još uspešniji. Ovo je naša Srbija, drugačija. Za ovo ste vi, građani, zaslužni, i ovo pokazuje da kada stremimo cilju, kada znamo šta nam je činiti, ujedinjeni, do tih ciljeva stižemo - dodao je Vučić.

10.48 - Ašanin: Istorijski dan!

- Posle više od pola veka, otvoren je Klinički centar. Mi smo danas preuzeli objekat sa velikim kapacitetima. Preuzeli smo objekat sa najsavremenijom opremom, imaćemo 3 magnetne rezonance, 6 skenera, opremu, koju do sada niko nije imao u regionu. Na primer, Da Vinči robot. Ovo su neverovatne promene, nešto što do sada nismo imali, i nešto što ne može da se poredi - rekao je Ašanin, najavivši komfor koji srpsko zdravstvo još uvek nije videlo.

10.05 - Obilazak KCS

Predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom zdravlja onome što je urađeno, a potom je krenuo u obilazak najmodernijeg Kliničkog centra.

- Hajde da vidimo kako izgleda - rekao je Vučić uz osmeh. 

- Za sve slučajeve koje smo imali, za koje smo znali da će morati malo da se sačeka, toga više neće biti - komentarisao je Vučić u razgovoru sa ministrom Lončarom.

Vučić je sa ministrom Lončarom razgovarao i o drugim bolnicama koje će biti renovirane i rekao da će nove bolnice imati heliodrome, rekao da to spasava živote.

- Stižu nam "Pume", "Super pume", "H 145"... To ljudima spasava živote, to znači da neko može da stigne iz Priboja za 45 minuta umesto za 4 sata - rekao je predsednik. 

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da ze zbrinjavaju sve teške traume, budući da je u staroj zgradi Urgentnog centra za bilo dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24.

Vučić je upitao da li imamo dovoljno lekara koji će raditi, i dobio uveravanja da lekara ima dovoljno, jer su prethodnih godina primljeni i završili su specijalizacije.

- Mnogo sam srećan, izgradili smo KC u Nišu, sada KCS...Sledeće je Dedinje dva... - rekao je Vučić.

Dodao je da je za sada izgrađeno 640 garažnim mesta, ali da će parkiranje biti problem.

Ministar zdravlja ga je obavestio da će u okviru novog KCS postojati i heliodrom, na šta je Vučić najavio da će u zemlju svakako stići novi helikopteri.

Informer

Predsednik je obišao deo koji je namenjen najtežim pacijentima i istakao da se raduje kad čuje da su novi i mladi lekari dobili stalan posao.

- Isplati se, predsedniče - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagujući na Vučićeve reči o primanjima novih lekara iz budžeta.

Ministar Lončar je Vučića upoznao sa doktorkom Marijom koja je sve vreme tokom kovid pandemije provela više vremena u bolnici nego kod kuće, a nakon toga joj se predsednik Srbije zahvalio.

Vučić se potom raspitivao o trijažnom centru, odnosno, mestu gde se pacijenti primaju.

- Ako smo uspeli da budemo bolji od Izmira... Ako smo uspeli da napravimo više od Turaka... Meni su prećutkivali koliko je oprema bila skupa, ona je skuplja od građevinskih radova. Srećan sam ako ste vi zadovoljni - rekao je Vučić i istakao da je ugrađena najsavremenija nemačka oprema.

- Jedino što možete da vidite na ovim instrumentima je da su "Dreger", nemački aparati - prokomentarisao je Vučić, na šta su lekari odgovorili da su dobili ubedljivo najbolju opremu koja postoji.

Informer

- Gde god da smo otišli, bilo koji grad, sve je prestajalo da se gradi te 1978. godine, što je čudno, to je bila neka krizna godina - dodao je.

Kako je rekao, njegova sreća je neopisiva, posebno nakon otvaranja Niškog Kliničkog centra, potom i današnjeg otvaranja Kliničkog centra Srbije. Vučić je potom najavio i nove projekte kao što su otvaranje Onkologije i Dedinja II.

- Srećan rad želim svima! - pozdravio je Vučić medicinare.

Vučiću je potom pokazan rendgen koji omogućava potpunu vidljivost krvnih sudova, pomoću kog se utvrđuje gde je potencijalno začepljenje.

- I sve vidite na ovom velikom monitoru? Koliko imate ovakvih sala? - raspitivao se predsednik.

- Ja ovo nisam video nigde! - dodao je predsednik posmatrajući rendgenski aparat.

Informer

Kako je dodao, Srbija mora da bude bolja od ostalih, i da bude naviknuta na to da postaje jedna od najlepših i najopremljenijih država u Evropi.

- Moramo da promenimo svoju svest o tome, tu paradigmu - kaže predsednik.

Informer

Predsednik je potom imao priliku da se susretne i sa salom koja je drugačije nazvana "Robotik hirurgija". Vučuću je ministar zdravlja rekao da u Srbiju uskoro stiže robot kojim e se vršiti operacije. 

- Stiže robot, prvi u Srbiji. Naručen je, uskoro stiže. To će biti sala za operacije sa robotom - objasnio je Lončar.

- Znači, sedi i na džojstiku operiše? Da ja sad ko Milika ponovim - to sad ima i kod nas, u Srbiji - rekao je Vučić.

- Još da vidim intenzivnu negu, da ne mučimo ljude više - naveo je Vučić.

- A kad se setite kako je bilo nekada... Sećam se da sam se pitao zašto toliko dregera na krevetima, ali sada mi je jasno. Ja znam samo kako je izgledalo ono ranije, gledao sam kako se sestre muče, kada sa brata obilazio. Ovo sada ne liči na ono. Drago mi je zbog vas, naših građana, naših ljudi, i da smo najveći deo platili iz budžeta. Vrlo je malo uzeto iz kredita - komentarisao je Vučić.

Vučić se potom raspitivao o centralnim monitorima, gde se uvode svi podaci o pacijentima, konstatujući da je digitalizacija odlična stvar koja će pospešiti zdravstvo.

Predsednik je potom imao priliku da se pogleda fotografije izložene u Kliničkom centru Srbije, koje prikazuju izgradnju objekta.

- I treba da budu slike tu, da narod vidi - objasnio je predsednik.

KCS

Kako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv.

U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

Za pacijente su, u novoj zgradi UKCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima dvokrevetne sobe sa kompletnom opremom za monitoring.

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

Pored predsednika Vučića, otvaranju prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek, direktor KCS Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, kao i direktori klinika i zaposleni u KCS...
 

09.58 - Stigao predsednik Vučić 

Vučić je pre početka otvaranja na svom instagram profilu buducnostsrbijeav objavio fotografije novog kliničkog centra Srbije. 

- Novi Klinički centar, ponos svih građana Srbije- napisao je Vučić.