28.02.2022.

07:00

Foto: Beta

Vesti

KUKU I LELE! ŠTA BI BILO KAD BI OVI VODILI DRŽAVU?! Ćuta i 'Žene u crnom' traže: da Srbija zarati sa Rusijom!

Lideri kvaziekološke opozicione koalicije 'Moramo' i organizacija 'Žene u crnom' zahtevaju da država Srbija, zbog rata u Ukrajini, odmah uvede sankcije Rusiji.

Koalicija 'Moramo', na čijem čelu su Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović i lideri 'Ne davimo Beograd' Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa organizacijom 'Žene u crnom' organizovali su u centru Beograda skup na kome su zatražili da se Srbija odmah priključi evropskoj politici protiv Moskve.

U skladu sa interesima

Politika neuvođenja sankcija koju sprovodi predsednik Vučić u potpunom je skladu sa srpskim nacionalnim interesima
Vladimir Trapara, Institut za međunarodnu politiku i privredu

Osuditi 'agresiju'

Takozvana mirovna organizacija 'Žene u crnom' saopštila je da od Beograda zahteva hitno uvođenje novih i proširenje dosadašnjih sankcija koje je Evropska unija preduzela prema Rusiji.

'Izražavamo solidarnost sa mirovnim pokretom kako u napadnutoj Ukrajini, tako i u Rusiji. Tražimo uvođenje novih i proširenje dosadašnjih sankcija koje je EU preduzela protiv Ruske Federacije.

Takođe, neophodno je da Međunarodni krivični sud pokrene istragu zbog zločina nad civilnim stanovništvom koje su ruske vojne formacije počinile. Ruska vojska je zločine počinila bombardujući ne samo vojne nego prvenstveno civilne objekte u Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim ukrajinskim gradovima', navodi se u saopštenju.

Dobrica Veselinović, inače kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije 'Moramo', zdušno je podržao sve ove zahteve.

- To što sedimo na dve stolice i što se godinama unazad nismo pripremili za ovaj scenario pokazuje neodgovornost vlasti - rekao je Veselinović, dodajući da bi Srbija morala odmah da se odrekne ruske nafte i gasa!?!

Moj ugao

SLOBODAN SAMARDŽIĆ, PROFESOR FPN

Cela stvar oko Ukrajine dobro je diplomatski sprovedena. Sve je dobro dimenzionirano i uravnoteženo! Naš brod nekako uspeva da plovi između dve stene. Da smo postupili drugačije, razbili bismo se o jednu od njih.

U kampanju pritisaka da uvedemo sankcije Moskvi uključile su se i pristalice lidera SDS Borisa Tadića. Tako Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke i Tadićev koalicioni partner, kaže da podržava Evropu koja je uvela sankcije Rusiji.

- Sasvim je razumljivo to što je cela Evropa uvela sankcije Rusiji i osudila njen napad na suverenu teritoriju Ukrajine. Ugrožavanje suvereniteta bilo koje države je za svaku osudu. Sve što svet bude činio moraćemo i mi, jer je to svet kome težimo - poručuje Movsesijan.

Dobra politika

Sa druge strane, Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da je politika neuvođenja sankcija koju sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skladu sa nacionalnim interesima.

- Zaključak koji je doneo Savet za nacionalnu bezbednost dobro je promišljen, uravnotežen, adekvatan situaciji. Što je najvažnije, on je u skladu sa našim nacionalnim interesima. Srbija ne sedi na dve stolice, nego samo na svojoj, jednoj, srpskoj stolici - objašnjava Trapara.

Sličan stav ima i Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka, koji kaže da je potez Srbije i predsednika Vučića dobro promišljen.

- Izjava o ukrajinskoj krizi je uravnotežena i pažljivo napisana. Srbija nije osudila Rusiju. Saopštenje se oslanja na principe koje niko ne može da ospori - zaključio je Jović.