28.02.2022.

11:00

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Lako je nešto započeti, ali uspeh leži u istrajnosti! Živim za dan kada će Srbija imati i mnogo veći broj ovakvih fabrika!

Predsednik Srbije se obratio prisutnima. 

- Nemačka mudrost kaže: Lako je nešto započeti, ali umestnost i uspeh leži u istrajnosti.

Kako je dodao, ne postoji bolje mesto za gradnju ovakve fabrike. Vučić se dotakao i samog osnivanja kompanije Vaker, dodajući da porodica osnivača drži 58 odsto akcija.

- Ova kompanija je prešla dug put od njenog osnivanja do danas. Nadam se da će investitori čuti i za Kragujevac i da će ona još bolje poslovati. Živim za dan kada će Srbija imati i mnogo veći broj ovakvih kompanija koji su svetski lideri na tržištu, kada će srpski privrednici ulaziti u ovakve poslove zarad svije dece i unuka.

Kako je rekao, naša Srbija je sada u društvu onih koji su mnogo ispred, i mnogo dalje od nas.

Predsednik se dotakao i dualnog obrazovanja, istakavši da je to na početku naišlo na negodovanje.

- Niko nije verovao da ćemo uz to praviti razliku u regionu. Danas upravo Vaker Noizon zapošljava zavarivače. Nije ni čudo što takvu kompaniju biraju mnogi, među raznim kompanijama i industrijama.

Kako kaže nemački prijatelji donose iskustvo, znanje i veliki kapirak u Srbiju, a ono što je najvažnije jeste zapošljavanje.

- Nadamo se da će biti preko 1.000 zaposlenih, kada se donese odluka i oko nove hale koja će se graditi. Sada se gradi od 20.000 metara. Srbija je dala subvencije za zapošljavanje Šumadinaca i Kragujevčana. Time podižemo standarde naše zemlje. Nemačka je naš ubedljivo najjači partner.

Kako objašnjava, za Srbiju je od velike važnosti ovoliki broj kompanija.

Informer

instagram/buducnostsrbijeav

Wacker Neuson u Kragujevcu posluje od od 2007. godine i zapošljava više od 650 radnika koji proizvode ključne komponente za građevinske mašine, odnosno zavarene konstrukcije.

Kompanija je počela izgradnju nove fabrike i najavljuje da će u njoj organizovati moderniju proizvodnju, nova radna mesta i nove projekte.

Direktor proizvodnje u ovoj kompaniji Branko Ilić ranije je najavio izgradnju proizvodnog pogona na 22.000 kvadratnih metara i novih 200 radnih mesta.

Informer

Sedište grupe Vaker Noizon je u Minhenu, a kompanija se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i mašinske opreme neophodne građevinskoj industriji.

Grupa Vaker Noizon proizvodi robne marke Wacker Neuson, Krammer i Weidemann.

Kompanija ima 50 proizvodnih i razvojnih centara u Nemačkoj, Austriji, Sjedinjenim američkim državama, Srbiji i Kini i zapošljava više od 5.500 radnika.

U narednoj fazi kompanija planira proširenje proizvodnog pogona za još 30.000 kvadrata.

BONUS VIDEO