02.03.2022.

12:01

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vesti

RASPISANI PREDSEDNIČKI IZBORI ZA 3. APRIL!

Dačić je odluku o raspisivanju predsedničkih izbora potpisao danas u podne, u parlamentu, a raspisani su za 3. april. Oni su redovni, i održavaju se na pet godina.

- Raspisao sam redovne predsedničke izbpre za 3. april ove godine. Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, što znači da će izborne radnje odmah krenuti - rekao je Dačić posle potpisivanja akta.

On je dodao da pravo da predložle svoje kandidate imaju stranke ili drugi predlagači, do 12. marta u ponoć, a to je rok koji važi i za ostale izbore, vanredne parlamentarne i lokalne, koji će se takođe održati 3. aprila.

- Ove godine je usaglašen taj rok za kandidate za parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore - skrenuo je pažnju Dačić.

Informer

Rekao je da nigde ne postoji tehnički mandat predsednika Republike, te će on biti u punom mandatu bez obzira što su izbori raspisani.

U skladu sa Ustavom i zakonom, predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike.

Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sretenje, 15. februara, kada je potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije na predlog Vlade Srbije.

BONUS VIDEO