05.03.2022.

18:15

Foto: Tanjug

Vesti

PRIŠTINA PONOVO "NAPADA" INTERPOL, ŽELI ČLANSTVO U SAVETU EVROPE... Šta se krije iza zahteva za hitan prijem u NATO?

On je za Tanjug rekao da je Prištini potpuno jasno da tzv. Kosovo ne može prečicom postati članica NATO i istakao da se Beograd veoma jasno deklarisao za dijalog.

- Beograd želi da na miran, politički način reši kosmetski problem, a Priština je ta koja blokira dijalog. Istovremeno, takvim potezima ne samo da pokušava da zadobije pažnju NATO zemalja i dobije podršku za ubrzanije formiranje tzv. vojske Kosova, već i da dobije što je moguće više finansijske i materijalne podrške za tu formaciju - rekao je Drecun.

On napominje da prištinska strana želi da, pričom o navodnoj opasnosti od Srbije, zamaskira sopstvene pripreme za nasilno rešavanje pitanje severa Kosova.

- Oni su već tzv. kosovske bezbednosne snage ustrojili po principu klasične vojne organizacije, imaju tri pešadijska puka, naoružanje koje je teškog kalibra, imaju i artiljeriju i neke haubice. Žele da nabave još naoružanja, a sve to nam pokazuje da srpski narod može biti ugrožen od te formacije - ukazao je Drecun.

Informer

Milovan Drecun



Naveo je da će Priština samo ove godine za kupovinu naoružanja izdvojiti više od 50 miliona evra.

Drecun naglašava da Priština dobija i značajno naoružanje i pomoć od SAD, Turske, Nemačke, Velike Britanije, dok se veliki broj pripadnika KBS školuje na vojnim akademijama zemalja članica NATO.

- Specijalno-operativna jedinica čak za 50 odsto povećava brojno stanje. NATO bi morao da pogazi ključne principe na kojima počiva da bi primio jednu takvu tvorevinu u svoje članstvo. Stigle su izjave njihovih visokih zvaničnika da to jednostavno nije realno. Dakle, Priština lovi u mutnom, pokušava da svaku situaciju iskoristi da bi Srbiju predstavila u što je mogućem negativnijem svetlu - poručio je Drecun.

Kaže i da Priština time želi da opravda ono što radi u procesu dijaloga, koji blokira i pri čemu neće da razgovara sa našom delegacijom.

- Žele da ovladaju nasilno. Ambicija Prištine je da pokušaju da dobiju članstvo u Savetu Evrope, napadaju opet Interpol, pokušaće da ponovo uđu u neke međunarodne organizacije gde nisu uspevali minulih godina i oni sada traže podršku, predstavljajući se kao nekakav istureni bastion - naveo je Drecun.

Drecun je istakao da je Balkan bez svoje volje uvučen u geopolitičko sučeljavanje zapada sa Rusijom.

- Nažalost, to se ne može izbeći. Srbija pokušava da sacuva svoju geoplotičku poziciju i da izađe sa što manje štete. Smatramo da se sankcijama nijedan problem ne može rešiti, to pokazuje i naše iskustvo - rekao je Drecun.

On je upitao zašto bi Srbija ušla u konflikt sa zemljom koja je stalna članica Saveta bezbednosti i koja nam pruža ključnu podršku u UN i u odbrani našeg teritorijalnog integriteta.