07.03.2022.

12:07

Foto: printscreen

Vesti

U ovo vreme beznađa mi uspevamo da se borimo da sačuvamo mir i stabilnost! Vučić u Leskovcu prisustvuje svečanosti povodom završetka prve faze gradnje fabrike Erenli!

 

12.13 - Obraćanje predsednika Vučića

- Sećam se kada sam pre nekoliko godina dolazio, kada je ovo bila prazna livada i kada smo prvi put rekli da ćemo da gradimo fabrike, svi su nas čudno gledali. 

- U ovo vreme beznađa, mi uspevamo da se borimo da sačuvamo mir i stabilnost! Ovo vreme ne možemo da okarakterišemo, u svetu je beznađe i histerija, a mi dovodimo investitore. 

Kako kaže, zaposlenost je važna, jer će deca u Leskovcu dobiti šansu da ostanu u nekadašnjem "Srpskom Mančesteru".

Rast cena

Predsednik je rekao da je cena gasa na istorijskom maksimumu, a isto će biti i sa cenom nafte.

- Moramo da budemo vredni i istrajni. Dolazeći, imao sam vremena da pogledam - cena gasa na istorijskom maksimumu svih vremena, cena nafte do kraja dana će biti na istorijskom maksimumu. Sve cene sirovina odoše u nebesa. Ne znate šta više da radite. Ako donesu odluku od nema ruske nafte, onda će to biti puta dva ili tri od istorijskog maksimuma. Rublja je pala 38 posto, evropske banke propadaju na neverovatan način. Ceo svet se ruši pred nama. Sve ono što smo znali da postoji, odjednom pred našim očima nestaje. Neću to da krijem. Zato sam toliko zabrinuti. Mi koji nemamo naftu, nemamo gas, sa koliko se problema suočavamo. 

- Utoliko sam danas još više ponosan, za tri meseca kreće proizvodnja, i to je za nas važno, jer će izvoz vredeti 25 miliona evra, i doprineti bruto rastu - kaže Vučić.

Informer

Kako je naveo, u pitanju je borba za ljude i njihove živote, zahvalivši se još jednom turskim prijateljima jer su izabrali Jablanički okrug.

- Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo mir, stabilnost i budućnost za sve te ljude. Leskovčani znaju da ovo nije kraj. Uložili smo u bolnice, imamo prečistače otpadnih voda... Mnogo još ulaganja čeka Leskovac - dodao je predsednik.

- Kada sam razgovarao sa turskim kompanijama, mi smo malo podigli cenu, obzirom na dešavanja, ali mi smo Tursku maltene častili, jer je cena električne energije mnogo viša na evropskom tržištu. To nisu normalne cene - dodao je Vučić.

12.00 - Vučić stigao u Leskovac

Vučić je po dolasku u Leskovac održao sastanak rukovodstvom kompanije.

Pored predsednika, obeležvanju završetka radova prisustvuju ministarka privrede Anđelka Atanasković, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović...

Informer

Predstavnik "Erenlija" Fikret Ajnibal izjavio je na početku izgradnje fabrike, sredinom oktobra prošle godine, da se kompanija odlučila za Leskovac, zato što je taj grad postao srpski centar za automobilsku industriju.

Naveo je da su prethodno svoje pogone u ovom gradu otvorili britanski "Aptiv", južnokorejska "Jura" i domaća firma "Autostop", koji proizvode komponente za autoindsutriju.

Informer



Grad Leskovac i Republika Srbija su izgradnju "Ertenlijevog" pogona subvencionisali poklonivši kompaniji sedam hektara zemlje u Zelenoj indsutrijskoj zoni.

BONUS VIDEO