08.03.2022.

14:09

Foto: informer.rs

Vesti

Dačić generalnoj sekretarki Saveta Evrope poklonio ruže, srpski med, ajvar, džem...

 

Tom prilikom, povodom Međunarodnog dana žena, Dačić joj je poklonio buket ruža i korpu tradicionalnih proizvoda iz Srbije.

Informer

Korpa je pored srpskog meda, ajvara i džema od ariljskih malina, sadržala i čokanjčiće rakije, domaćeg voća i ratluka od ruže i oraha.

Dačić je prilikom susreta sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope istakao da je Srbija vrlo zadovoljna saradnjom s tom institucijom koja, kako je naveo, pruža podršku Srbiji na putu reformi i punopravnom članstvu u EU.

SE to, kako je naveo, čini kroz podršku i saradnju na polju vladavine prava, demokratizacije društva i unapređenja ljudskih prava.

U tom kontekstu, Dačić je posebno pomenuo podršku Venecijanske komisije, sa kojom je ostvarena bliska saradnja na setu pravosudnih reformi.

Pejčinović Burić je poručila da će Savet Evrope, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku kroz zajedničke programe između SE i EU, među kojima je i program „horizontalne saradnje".

 

Informer

Rekla je i da je kroz saradnju sa stručnim telima SE u Srbiji postignut evidentan napredak u oblasti zaštite ljudskih prava, zaštiti slobode izražavanja i slobodi medija, slobodi okupljanja i udruživanja, zaštiti nacionalnih manjina.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, a Pejčinović Burić je informisala Dačića o aktivnostima koje Savet Evrope preduzima ovim povodom, podvlačeći da su dijalog i diplomatija jedini način da se dođe do rešenja.

Dačić je pozdravio odluku PSSE da uputi posmatračku misiju za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji, sa čijim predstavnicima se sastao prošle nedelje.

Izrazio je spremnost i otvorenost za saradnju sa predstavnicima posmatračke misije PSSE, kao i do sada.