10.03.2022.

12:54

Foto: A. G.

Vesti

POTPISAN UGOVOR Porodice iz limenih kuća dobijaju nove domove

Ugovor koji je danas potpisan između opštine Gračanica i Danskog saveta za izbeglice predviđa izgradnju 34 stambene jedinice u Suvom Dolu, čime će biti rešeni problemi porodica koje žive u kolektivnom centru Padalište. Izgradnju će zajednički finansirati Ministarstvo za zajednice i povratak kojim rukovodi Goran rakić i Kancelarija EU u Prištini.

Gradonačelnica Gračanice, koja je u ime ove lokalne samouprave potpisala ugovor, kazala je da je rešavanje pitanja kolektivnog centra Padalište veoma značajno ali da je najvažnije to što će interno raseljene porodice dobiti svoj dom.

- Zahvalnost upućujem svima koji su dali doprinos da se ovo pitanje konačno reši, kao što su to godinama činili mediji i brojne organizacije. Ovo je jedna važna i teška ljudska priča, koja dobija pozitivan epilog - kazala je ona i dodala da realizacija ovog projekta nebi bila moguća bez Ministarstva za zajednice i povratak Gorana Rakića, Кancelarije EU i Danskog zaveta za izbeglice. 

Informer

Rakić je danas u Gračanici, gde je ugovor i potpisan, rekao da je najvažnije što je otpočeo postupak za rešavanje problema interno raseljenih porodica.

- Da se ovim ljudima, koji već dugi niz godina žive u nehumanim uslovima, obezbedi sve ono što svaka normalna porodica treba da ima danas. Meni je žao što do ovoga nije došlo ranije, ali ovo je upravo pokazatelj da kada zajednički pokušamo da rešimo neki problem, pozitivni rezultati su neizostavni. Svi treba da imaju pristojne uslove za život, ka tome težimo i u tom pravcu i delujemo. Ovoj deci, ovim što se danas dogodilo stavili smo do znanja da su oni važni i da je najbitnije da sve ono što je bilo loše zaborave i svoje detinjstvo nastave na mnogo lepši način - rekao je Rakić i dodao da će njegovo ministarstvo ovakve i slične probleme rešavati sbuda gde za tim ima potrebe.

Direktorica Danskog saveta za izbeglice Кristen Stec kazala je da je srećna zbog nastavka saradnje sa Ministarstvom za zajednice i povratak, kao i sa opštinom Gračanica, na projektu socijalnog stanovanja koji se fokusira na pronalaženje trajnih rešenja za raseljena lica i druge ugrožene pojedince, posebno za ljude koji trenutno borave u kolektivnom centru u Gračanici. Interno raseljene porodice u Gračanici više od dve decenije žive u kontejnerskom kolektivnom centru u Padalištu.