11.03.2022.

14:33

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

(VIDEO) SASTALI SE VUČIĆ I ANALENA BERBOK: Nemačka najvažniji partner, očuvanje mira i stabilnosti od ključne važnosti

- Daćemo sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom, smatramo da je put u Evropsku uniju veoma važan za nas - rekao je Vučić.

Informer

- Stanje u regionu bila je druga tema, a za nas je očuvanje mira i stabilnosti od ključne važnosti. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integrtiteta BiH i pozicije RS. Imamo različite stavove o odnosima Beograda i Prištine, ali smo zaključili da dijalogom treba da rešimo probleme.

Dodao je da je bilo reči o dešavanjima u Ukrajini.

Sastanku u zgradi Predsedništva Srbije prisustvuju i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, nedavno imenovani specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Informer

- Analena Berbok je imala razumevanja i saslušala stav Srbije i po pitanju situaciju u Ukrajini. Nemačka je naš najvažniji politički partner i razumem nemačku poziciju kao najsnažnije zemlje EU. Unapređivaćemio naše odnose sa Nemačkom i bićemo srećni da se ponovo susretnemo i razgovaramo sa predstavnicima ove zemlje.

Vučić je kazao da je razgovarano o odluci Srbije u Generalnoj skupštini UN po pitanju Ukrajine.

- Pokušao sam da objasnim poziciju naše zemlje, zahvalan sam što je gospođa Berbok htela da me sasluša - rekao je Vučić.

- Ne znam oko čega mi da se distanciarmo? Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini? Šta je to Srbija uradila pogrešno? Kod nas nema ljubavi i mržnje, kod nas ima međunarodno pravo i poštovanje međunarodnog prava i normi, baš onako kako ih je ukrajina poštovala i poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajinel. Rekli smo da su neprihvatljivi napadi i ugoržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. neki nisu 1999. godine govorili ono što govore danas. Što se tiče sankcija i o tome bih mogao da govorim, ali razgovarao sam o tome sa gospođom Berbok i hvala joj što razume sve. Srbija ništa nije uradila što bi povredilo Ukrajinu. Što se tiče doborovljaca, kažnjivo je učešće i mi ćemo to strogo kažnjavati. Zadovoljan sam što sam u ovo vreme uspeo da kažem i saopštim stavove Srbije. Čuvaćemo mir i stabilnost. Hvala vam još jednom - rekao je predsednik Srbije.