15.03.2022.

07:00

Foto: informer.rs

Vesti

NOVA LAŽNA DOJAVA O BOMBI U AVIONU NA RELACIJI BEOGRAD - MOSKVA! Specijalni rat protiv Srbije zbog Rusije!

Srbija je meta specijalnog rata koji se protiv nje vodi jer nije uvela sankcije Moskvi, a deo tog pritiska jesu i lažne dojave o navodnim bombama u avionima kompanije 'Er Srbija' koji lete za Rusiju!

Nova lažna dojava o bombi u avionu, druga u svega tri dana (prethodna je bila u petak!), desila se juče prilikom poletanja aviona 'Er Srbije' JU652 koji je krenuo za Moskvu. Isto kao i prethodni put, letelica je morala momentalno da se vrati na aerodrom 'Nikola Tesla'. Bezbednosni stručnjaci, sagovornici Informera, upozoravaju da ovo nikako nije puka slučajnost i da je reč o perfidnom i jako opasnom pritisku na našu zemlju da pokvari odnose sa Rusijom!

Mejl stigao iz Ukrajine

Dojava o bombi poslata je mejlom i to, kako se sumnja, iz Ukrajine

Jasna namera

Na jučerašnjem letu bilo je 125 putnika i pet članova posade, koji su bezbedno evakuisani prilikom provere aviona. Prema prvim informacijama, dojava o bombi poslata je mejlom i to, kako se sumnja, iz Ukrajine!?! U mejlu je čak bila i fotografija navodne eksplozivne naprave.

Odmah po dobijaju mejla, počela je koordinisana akcija pripadnika Granične policije, Policijske uprave za Beograd i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), koji su u pomoć specijalno obučenih pasa proverili avion. Na kraju je utvrđeno da je reč o lažnoj dojavi.

Moj ugao

VLADIMIR TOMAŠEVIĆ INSTITUT ZA BEZBEDNOST

Klasičan pokušaj da se poljulja poverenje u 'Er Srbiju' i da ljudi prestanu da idu za Rusiju. Strani elementi žele da unište naše veze sa Moskvom. Oni žele da kazne Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji.

Komentarišući sve ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je namera neprijatelja Srbije sasvim jasna.

- Neko pokušava da omete i oteža naše veze sa Rusijom, pa makar one bile i sasvim privatne, porodične i turističke. Ovo jeste akt nasilja nad putnicima i kompanijom, jer oni nemaju nikakve veze sa sukobom u Ukrajini. Stvar nije nimalo naivna i zaslužuje posebnu pažnju naših službi bezbednosti. Jednostavno, treba ih nadmudriti kako ovakve lažne dojave ne bi postigle svoj cilj i ne bi onemogućile avionski saobraćaj. Neko planski i organizovano pokušava da nas stavi u kontekst događaja sa kojim nemamo nikakve veze... - kaže Karan, koji ne isključuje mogućnost da se iza svega kriju zapadni špijuni.

- Srbija je meta perfidne i prikrivene grupe, možda čak i neke od moćnih obaveštajnih službi. Plašim se da neće odustati, jer su već sada spremni na ove drastične, takoreći terorističke metode. Država bi preko prijateljskih bezbednosnih službi i Interpola trebalo da utvrdi ko je provokator... - naglašava Karan.

Umešane i službe

Srbija je meta perfidne i prikrivene grupe, možda čak i neke od moćnih obaveštajnih službi
Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS

Psihološki rat

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, ocenjuje da je ovo svakako deo političko-psihološkog pritiska na Srbiju.

- Nemam nikakve sumnje da su lažne dojave o bombama u srpskim avionima deo psihološkog rata koji se vodi protiv naše države. Iza ovih dojava ne stoje deca ili bahati pojedinci, već čitav aparat eksperata NATO pakta koji koordiniraju akcije usmerene protiv Srbije. Njihov cilj jeste da destabilizuju srpske potencijale, da uplaše putnike koji bi da srpskim avionima putuju za Moskvu i da poremete normalno funkcionisanje države. Naravno, krajnja ideja im je da se poremete dobri odnosi Srbije i Rusije - zaključuje Spasić.