15.03.2022.

13:40

Foto: Printscreen You Tube/ EU Debates

Vesti

NASTAVLJA SE PRITISAK NA SRBIJU! Stano: Obaveza zemalja kandidata je da se usklade sa sa politikom EU!


"Ako sarađujete sa Putnom i Kreljem, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiću sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu", poručio je Stano.

Portparol EU je odgovarajući na pitanje dopisnika albanskih i hrvatskih medija u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio da je obaveza zemalja kandidata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

"Mi cenimo jasnu poziciju Srbije u podršci UN Rezoluciji koja osuđuje rusku ageresiju prema Ukrajini. Ali i radimo sa svim našim partnerima kako bismo im objasnili težinu situacije i da Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN. Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana", kaže Stano.

Informer

Peter Stano

On dodaje je da je do sada više od 40 zemalja uvelo sankcije Moskvi, a da EU "svima koji nisu uveli slične sankcije, a ne samo Srbiji", objašnjava da je cilj mera da se "promeni ponašanja i zaustavi Putinov pokolj u Ukrajini".

"Želimo da oslabimo njegovu mogućnost da finansira krvoproliće ukrajinskog naroda. Ako želite da branite međunarodni poredak zasnovan na zakonima onda radite sa nama na zaustavljau ove ilegalne akcije", zaključio je Stano.

U Evropskoj komisiji odgovaraju na pitanje dopisnika prištinskih medija da su dobili pisimo devet liberalnih poslanika Evropskog parlamenta koji su od predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žosepa Borelja tražili da se Srbiji zamrzne pristupni proces i finansiranja iz EU zbog toga što ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a uz poruku da će im biti odgovoreno u dogledno vreme.