16.03.2022.

07:00

Foto: wikipedija

Vesti

PREOKRET U AFERI OKO NESTANKA REMEK-DELA IZ MUZEJA! Hapšen zbog krađe slike, a sad je poklanja državi!

Kolekcionar umetničkih dela Slobodan Gajin (77), sa prebivalištem u Švajcarskoj, koji je prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u krađi i preprodaji slike Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor", vredne 600.000 evra, ponudio je ovo remek-delo na poklon državi Srbiji!

I dalje je, međutim, misterija da li je baš ova slika ukradena davne 1993. iz Muzeja Vojvodine, ili je reč o duplikatu, manjeg formata, koji je izradio sam Bukovac. Naime, postoje indicije da je autor 1901. uradio dve identične slike, ali različitih dimenzija, a da je veća slika ukradena iz muzeja pre 29 godina i još se ne zna gde se nalazi.

Uslovi

Imamo samo dva uslova - nadoknadu sudskih troškova i medijsku satisfakciju
Goran Došen, advokat

Različite dimenzije

Kako smo saznali, Gajin je pre dva dana dostavio Vladi Republike Srbije i Ministarstvu kulture predlog za zaključenje ugovora o poklonu čuvene slike, iako se i dalje nalazi pod istragom našeg i švajcarskog tužilaštva, nakon što je ovo remek-delo pronađeno u njegovom stanu u Cirihu u avgustu prošle godine.

Advokat Goran Došen, koji zastupa Gajina u Srbiji, odmah je po pokretanju postupka protiv njegovog klijenta dostavio našim istražnim organima dokaz o vlasništvu nad spornim delom. Priložio je rešenje švajcarskog suda o nasledstvu iz 2006. godine, kojim se potvrđuje da je Gajin tada postao zakonski naslednik izuzetno vredne umetničke zaostavštine.

- Reč je o kolekciji koju je Gajinu prepisao jedan ugledni advokat iz Švajcarske, takođe srpskog porekla, koji je u međuvremenu preminuo. U tom rešenju, između ostalog, postoji i potvrda da je sada pokojni advokat kupio "Blagoveštanski sabor" 2003. godine, tako da je u potpunosti isključeno da je Gajin ukrao to remek-delo. I tu papirološki nema ništa sporno - otkrio je Došen ranije za naš list, a sad iznosi nove momente:

- Pošto je veštačenje autentičnosti slike u prekidu, i to bez obrazloženja nadležnih, moj klijent je odlučio da je pokloni Srbiji. To mu nije prvi put, Gajin je i ranije poklanjao mnoge umetničke predmete. Postoje, međutim, samo dva uslova - da mu se nadoknade troškovi sudskih postupaka koji se i dalje neosnovano vode protiv njega i da dobije satisfakciju preko medija, jer mu je ukaljano ime.

Zet glumice, advokat i specijalac

Osumnjičeni Ratko Dragičević zet je glumice Jelice Sretenović, a njegov otac Nebojša je advokat koji ima kancelariju u centru Beograda. Dejan Milošević je majstor borilačkih veština, u džudou i džiju-džici je nosilac crnog pojasa, dok je u disciplini nunčake osvojio titulu evropskog prvaka i vicešampiona sveta. Osim toga, godinama se bavi obučavanjem specijalnih vojnih i policijskih jedinica u Srbiji, Francuskoj i Americi.

Tajna duga 28 godina

Inače, do sada je utvrđeno da je sporna slika nađena u Gajinovom posedu u Cirihu 30 centimetara kraća od originalnog remek-dela koje je 1993. ukradeno iz Muzeja Vojvodine. Ništa se nije znalo o sudbini te slike sve do avgusta 2021, kad su Gajin i još trojica osumnjičenih pokušali da istom muzeju prodaju ovo remek-delo!

Tada su prikriveni agenti srpske policije, predstavljajući se kao zainteresovani kupci, u Gajinovom stanu u Cirihu pronašli skupocenu sliku i on je uhapšen, zajedno sa Beograđanima Ratkom Dragičevićem, njegovim ocem Nebojšom i Dejanom Miloševićem, koji se terete za posredovanje u pokušaju prodaje remek-dela (pogledajte okvir). Sva četvorica su izvesno vreme provela u pritvoru.