19.03.2022.

14:09

Foto: Tanjug

Vesti

OD BEOGRADA DO BUDIMPEŠTE ZA MANJE OD TRI SATA! Deonica do Subotice biće gotova do 2024. godine... Srbija brzim vozom juri u budućnost!

- U proteklih 20 godina povezivali smo zemlje u pravcu Istok - Zapad, a u međuvremenu smo zaboravili koliko je važno da povežemo u pravcu Sever - Jug. Mislim da nije normalno u 21. veku da se toliko dugo putuje od Budimpešte do Beograda. Zato smo to rešili da promenimo i ovo je dokaz. 

Ovo će olakšati život i Srbima i Mađarima. Vi ste brže napredovali, mi smo malo zaostali za vama, ali ja vam obećavam da će do 2025. ova linija između Beograda i Budimpešte biti u funkciji - rekao je Orban.

Deonica do Subotice biće gotova do 2024. godine.

- Posle skoro 60 godina obnovili smo stanicu u Novom Sadu. Za samo 33 minuta smo došli od Beograda do Novog Sada. Zahvalan sam građanima Srbije što smo imali hrabrosti da se uputimo put budućnosti. Imao sam u ruci red vožnje od pre 10 godina kojim se od Beograda do Novog Sada stizalo za sat i 45 minuta, manje više, deset minuta dole, pola sata gore, ako voz krene. Danas puštamo najmoderniju železničku deonicu, to su gradili naši kineski i ruski prijatelji, nadzor su sprovodili Nemci, a vozove isporučili Švajcarci, a bogata i stabilna Srbija sve to pošteno plaća. Budućnost su novi i moderni vozovi, uskoro i do trećeg grada Niša, a posle toga i do petog našeg grada Subotice. Cela Srbija biće premrežena najmodernijom prugom u narednih nekoliko godina - rekao je Vučić.

Kada zajendički projekat Srbije, Mađarske i Kine bude završen, od Beograda do Budimpešte putovaće se za manje od tri sata.