22.03.2022.

13:00

Foto: mbpi.gov.rs

Vesti

Ministar Popović u Ankari: ČEKAMO TURSKE KOMPANIJE RAŠIRENIH RUKU!

 

On je izrazio nadu da bi u budućnosti Srbija mogla da bude mesto gde će srpske i turske kompanije zajedno razvijati visokotehnološke proizvode namenjene svetskom tržištu.

„Najveći potencijal za saradnju je u oblastima veštačke inteligencije, robotike, blokčejna. Naše dve zemlje imaju odlične stručnjake u ovim oblastima koje danas predstavljaju osnovu globalnog tehnološkog i industrijskog razvoja“, istakao je Popović.

Ministar Mustafa Varanka ocenio je da je Srbija važan ekonomski partner Turske. "Više od 800 turskih kompanija uložilo je više od 200 miliona dolara u Srbiju. Strateška lokacija Srbije kao kapije u Evropu pruža značajnu logističku prednost turskim preduzećima", rekao je Varanka. 

Ranije danas ministar Popović posetio je „Odtu teknokent“ tehnološki park u Ankari gde je razgovarao sa liderima uspešnih turskih startap kompanija, a posebno onih iz "gejming" industrije koja, prema rečima turskih domaćina, živi u svom zlatnom dobu. 

„Način na koji je Turska razvila svoj startap ekosistem može da posluži kao primer kako to treba da radi Srbija“, rekao je Popović. On je pozvao turske startap kompanije da ostvare bližu saradnju sa kolegama iz Srbije, ali i da ulažu u Srbiju koja, kako navodi ministar, daje najveća poreska oslobođenja u Evropi za otvaranje startap kompanija i ulaganje u istraživanje i razvoj.