22.03.2022.

15:09

Foto: printscreen

Vesti

Ministarka Vujović potpisala ugovore za realizaciju šest projekata za čistiji vazduh u Beogradu

- Danas smo potpisali izuzetno značajne ugovore sa gradom Beogradom, vezano za šest projekata koji su kandidovani na našim javnim konkursima. Time se omogućava da se uz podršku države zamene kotlarnice u Beogradu i da se pređe na korišćenje ekološki  prihvatljivijih energenata. Grad Beograd je posvećen sprovođenju mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i sami menjaju kotlarnice, ali samo zajedničkim snagama možemo da ostvarimo dobar rezultat. Uverena sam da ćemo, kroz realizaciju ovih projekata, nastaviti praksu   izuzetne saradnje Minstarstva i ove lokalne samouprave, za dobrobit građana – rekla jeVujović.

Vujović je objasnila da projekti podrazumevaju zamenu kotlarnica za grejanje u dva vrtića na Savskom vencu, Sportskom centru Voždovac, osnovnoj školi i domaćinstvima na teritoriji opštine Zvezdara, zgradi  opštine  Rakovica i drugim objektima u nadležnosti lokalne samouprave.

- Zamena kotlova će početi odmah nakon grejne sezone, a već od sledeće grejne sezone očekujem značajna poboljšanja u opštinama gde ćemo zameniti kotlove. Ministarstvo je u 2022. godini za ovu namenu izdvojilo 350 miliona dinara,kojima će biti sufinansirano 47 projekata širom Srbije. Zamenom kotlova u vrtićima i školama omogućavamo našim najmlađima boravak u kvalitetnijoj životnoj  sredini, a kroz  subvencije pomažemo i građanima da zamene   svoja ložišta i pređu na ekološki prihvatljivije energente. U narednom periodu nas očekuje i dodela sredstva po konkursima za pošumljavanje, kako bismo i na taj način doprineli unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine – rekla je Vujović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i predsednici gradskih opština u kojima ć ebiti realizovani projekti - Miloš Vidović, Miloš Simić, Ivana Tomić i Vladan Jeremić