23.03.2022.

14:30

Foto:

Vesti

KVINTA LUPILA ŠAMAR PRIŠTINI: RAZOČARANI SMO VAŠIM STAVOM, TO VAM NEĆE IĆI U KORIST!

"Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci" sa vladama u Prištini i Beogradu da se pronađe "pragmatično rešenje kako bi se omogućilo građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine", navodi se u saopštenju Kvinte objavljenom na sajtu američke ambasade u Srbiji.

Kako su saopštili, Kvinta prihvata pravo prištinske vlade da "odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države" i ceni "dostupnost Srbije u traženju rešenja", ali "s velikim razočaranjem dočekuje odluku vlade" u Prištini da odbaci "konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta".

Takvom odlukom, Priština, prema navodima pet država, nije uspela da "pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa".

Takav stav prištinske vlade nije na liniji sa "našim vrednostima i principima i podriće njihove evropske težnje", navela je Kvinta.

Oni od Prištine očekuju da se drži ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava članova manjinskih grupa.

Kvinta takođe očekuje od privremenih prištinskih institucija da deluju u interesu svih svojih građana, da rade na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posvete dijalogu o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz posredovanje EU.

"Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otvoriti perspektivu EU za Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata", saopštile su članice Kvinte.

Prema saopštenju, Kvinta je, posle ruskog napada na Ukrajinu, "sa odobravanjem" dočekala slaganje Prištine "sa izjavama i deklaracijama koje su EU i članice Kvinte usvojili".