24.03.2022.

13:53

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

Večna vatra - odata počast stradalima u NATO bombardovanju!


Cveće na spomen-obeležje u Parku prijateljstva u Beogradu položili su ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije u vreme NATO agresije Živadin Jovanović, nekadašnji potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, predstavnici ambasada Rusije i Belorusije, predstavnici opštine Novi Beograd.

Počast stradalima odali su i predstavnici SUBNOR-a, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja vojnih penzionera Srbije i drugih boračkih udruženja.

General-major u penziji i predsednik Izvršnog odbora Kluba generala Luka Kastratović, kazao je da je agresija na SR Jugoslaviju i Srbija bila eklatantan primer kršenja međunarodnog prava i Povelje UN, navodeći da posle 23 godine države članice NATO, koje su učestvovale u bombardovanju, objašnjavaju kako je taj rat bio pravedan da bi se zaštitili Albanci.

"Albanci su u Jugoslaviji i Srbiji bili ravnopravni, šta više povlašćeni. Država je u Kosovo i Metohiju ulagala ogroman novac, otvarane su fabrike, imali su u svim sredinama osnovne i srednje škole, a u Prištini i Univerzitet, i sve to na albanskom", rekao je Kastratović.

Informer



Dodao je da je obaveza svih u Srbiji da stalno podsećaju na istinu o zločinačkoj agresiji NATO, navodeći da žrtve bombardovanja još nisu popisane.

Kako je rekao, nadležnim organima biće upućena inicijativa da se uporedo sa jesenjim popisom stanovništva izvrši i popis žrtava NATO bombardovanja.

Spomenik "Večna vatra" otkriven je 12. juna 2000. povodom prve godišnjice završetka NATO bombardovanja.