29.03.2022.

07:45

Foto:

Vesti

SRBIJA ĆE DUGO TRPETI PRITISKE, BAJDEN SKINUO RUKAVICE, ONO ŠTO JE PORUČIO JE... Beograd nema izbora, mora se boriti sa...

Ovo je procena stručnjaka, sagovornika Informera, koji su komentarisali izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom boravka u Poljskoj da svet 'treba da se priprema za višedecenijski rat'!?! Kako kažu eksperti, Amerika očigledno želi da sukob u Ukrajini potraje što duže kako bi ona sačuvala moć u svetu i 'slomila' Rusiju.

To će sa sobom povući i sve glasnije i žešće zahteve da se sve zemlje svrstaju, uključujući i Srbiju, koja jedina u Evropi još nije politički 'zaratila' s Rusijom. Uprkos tim nadolazećim pritiscima, dodaju oni, naša država mora istrajati u svojoj neutralnoj poziciji, pa makar sve ovo trajalo i godinama i decenijama.

Američka agenda

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je Bajdenova izjava u vezi s ratom u Ukrajini više plod želje SAD nego realnih procena i analiza.

SRBIJA JE SPREMNA DA IZMIRI PUTINA I ZELENSKOG, ALI... ZAPAD BI NAS ZBOG TOGA UZEO NA ZUB?! Lavrov digao svet na noge, za njega je Beograd idealan domaćin!

- SAD će sa svoje strane činiti sve što je u njihovoj moći da rat potraje što duže. Stradanje ukrajinskih civila njih interesuje uglavnom kao oruđe za satanizaciju Rusije. Ali ruska strana je ta koja se najviše pita. Krvavi sukobi u Ukrajini za svako su žaljenje, ali apsolutno je nemoralno da SAD i Evropska unija traže od Srbije da se otvoreno svrsta u front protiv Rusije. Pristanak na to značio bi i naše odricanje od Kosova i Metohije i Republike Srpske, što je, naravno, potpuno neprihvatljivo - ističe Paić.

Vulin: Rusofobija se uvek završava srbofobijom

Oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju nikakvo moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji. Sukob u Ukrajini pokrenuo je talas rusofobije, koja se uvek završava srbofobijom. Svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju, poručuje Aleksandar Vulin, ministar policije.

Politikolog Aleksandar Pavić naglašava da je američka globalistička 'duboka država' pokrala predsedničke izbore 2020. godine i instalirala 'jedva svesnog, istrošenog i kompromitovanog političara da sprovodi njenu globalnu agendu'.

HRVATI, SAD STE PREŠLI GRANICU TOLERANCIJE! MOSKVA BESNA, KAKO SE USUĐUJU DA PUTINA NAZOVU ZLOČINCEM! Osveta će biti....

- Ta agenda jeste čuvanje jednopolarnog sveta po svaku cenu i za to su spremni da se bore svim sredstvima, ne samo do poslednjeg Ukrajinca već i po cenu izazivanja globalne energetske, prehrambene, bezbednosne, ekonomske i društvene krize. Zato će evroatlantski establišment zahtevati izjašnjavanje i svrstavanje svih država, pa i naše. Pritisci da se uvedu sankcije Moskvi sigurno će se nastaviti, pa i pojačati. Srbija nema drugog izbora nego da se odupire. U protivnom mi bismo se odrekli jedinih istinskih saveznika. Kao što je rekao ministar Vulin, rusofobija se uvek i svuda neminovno pretvara u srbofobiju. Rusija i Kina, međutim, sigurno neće sedeti skrštenih ruku ako zapadne sile probaju na silu da nametnu Srbiji svoju politiku, a ne treba zaboraviti i da više od tri četvrtine čovečanstva nije uvelo sankcije Rusiji. Ipak, neće nam biti lako, teški dani su pred nama - upozorava Paić.

Naši interesi najvažniji

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da niko sa sigurnošću ne može reći koliko će rat u Ukrajini potrajati.

(VIDEO) NJUJORK IMA BRONKS, A BEOGRAD ULICU PATRISA LUMUMBE! Ovo kao da je ukleti deo srpske prestonice - INFORMER U DELU GRADA KOJI SVI...

- Ne bih isključio mogućnost nekog primirja u skorije vreme, ali to je manje verovatno od nastavka rata i novih eskalacija... Iz naše perspektive, izuzetno je značajno to što smo osudili kršenje međunarodnog prava i oružanu agresiju na Ukrajinu, a još važnije je da pokušamo da ostanemo što dalje od zaoštravanja odnosa Istoka i Zapada. Pritisaka će biti i sa jedne i sa druge strane, ali mi treba da se vodimo isključivo našim interesima - zaključuje Radulović.

Vodićemo svoju politiku, nema udvaranja moćnicima

Srbija svoju politiku neće krojiti po željama svetskih moćnika. Znam da su se u prošlosti neretko donosile odluke koje bi se dopale nekim velikim silama ili moćnicima, ali Srbija više nije takva zemlja, jasna je Ana Brnabić, premijerka Srbije.