29.03.2022.

16:26

Foto: sandžakpress.net

Vesti

USAME ZUKORLIĆ: Stranka pravde i pomirenja podržava Aleksandra Vučića!

Kako je saopšeno iz ove stranke, nakon opsežne analize, 217 delegata Glavnog odbora izjasnilo se o predstojećim predsedničkim izborima i glasovima većine doneta je odluka o podrška Aleksandru Vučiću.

- Pored razlika u političkom diskursu između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke i tačaka oko kojih se naše dve političke opcije ne slažu, Glavni odbor je odlučio dati  poverenje Aleksandru Vučiću jer su preostali kandidati iz redova kvazi-demokratskih režima koji su u ranijim periodima počinili veliku štetu našem narodu u Sandžaku, ili su iz redova ultra-desničara koji negiraju Bošnjake, Sandžak i bosanski jezik, stoji u saopštenju SPP.

U saopštenju se navodi trinaest argumenata zbog kojih je doneta ovakva odluka, a neki od njih su i taj što je, kako se navodi, Aleksandar Vučić prvi lider države i većinskog naroda nakon Zorana Đinđića koji je želeo da razgovara sa muftijom Muamerom Zukorlićem, dok su drugi, "isključivo iskazivali otvoreno neprijateljstvo."

- Aleksandar Vučić je na zahtev muftije Zukorlića zaustavio torturu i nasilje u vidu policijskog otimanja džamija i slanja žandarmerije protiv našeg naroda u  Sandžaku. Aleksandar Vučić je na zahtev muftije Zukorlića zaustavio proces delovanja Beograda ka cepanju Islamske zajednice i omogućio ambijent ka vraćanju jedinstva Islamske zajednice, čime se Srpska napredna stranka obavezala koalicionim sporazumom, stoji u saopštenju.

Informer

 

Dalje se navodi da je pod režimom Aleksandra Vučića Islamskoj zajednici vraćeno više vakufa, Islamske ustanove u centru Novog Pazara, Stara Banja i druge parcele. SPP želi nastaviti procese restitucije vakufske imovine Islamskoj zajednici.

Pod režimom Aleksandra Vučića vraćen je na posao značajan broj veroučitelja koji su nepravedno uklonjeni iz obrazovnog sistema 2008. i 2010. godine. SPP želi nastaviti sa procesom vraćanja  islamske veronauke u potpunosti u sistem Islamske zajednice, navodi Stranka pravde i pomirenja čiji je predsednik Usama Zukorlić.

U saopštenju ove stranke se navodi i to da je neposredno pre smrti Muamera Zukorlića otpočeo proces akreditacije departmana Internacionalnog univerziteta.

- U mandatu SPP-a, koji nosi stožernu vlast u Sjenici, Vlada Republike Srbije je na teritoriji te opštine najviše uložila u Sandžaku. Sjenica dobija najmoderniju školu u Srbiji, koju je dogovorio Muamer Zukorlić.

Aleksandar Vučić je ispunio dogovor iz koalicionog sporazuma između SPP i SNS stranke da auto-put kroz Sandžak prođe trasom preko Peštera, umesto trasom preko Zlatara. Time su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SPP-a Usame Zukorlić otvorili kamp za početak izgradnje auto-puta  kroz Sandžak, saopštila je stranka SPP.

Dodaje se i to da SPP ima potpisan koalicioni sporazum sa SNS i da čine vlast u Sjenici, Prijepolju i Priboju. 

- SPP ima nameru proširiti svoju vlast i na opštinu Tutin i u perspektivi na grad Novi Pazar. Naša namera je da reprezentujemo Bošnjake i druge nacionalne zajednice u Vladi Republike.

Informer

Novi Pazar

  Srbije kroz funkcije ministarstva, državnih sekretara, pomoćnika, savetnika, direktora i drugih visokih funkcionera. SPP ima nameru da na čelo škola, bolnica, privrednih i bezbedonosnih ustanova u Sandžaku dođu časni direktori, načelnici usled čega će se obezbediti bolji uslovi za  proporcionalnu nacionalnu zastupljenost uposlenika, navela je Stranka pravde i pomirenja. 

Kao jedan od razloga zbog kojih je SPP podržala Aleksandra Vučića podržala na predsedničkim izborima navodi se i to da je cilj realizacija velikih infrastrukturnih prijekata kao što su auto-put,  željeznica, gasovod, klinički centar i određivanje lokacije za aerodrom u Sandžaku. 

- Stranka pravde i pomirenja zahvalna je predsedniku države Aleksandru Vučicu što je podržao inicijativu da se u Skupštini Republike Srbije odvoji molitveni prostor gde narodni  poslanici muslimanske veroispovijesti mogu obavljati svoje verske dužnosti, ugledajući se na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Akademik muftija Muamer Zukorlić je imao poverenje u Aleksandra Vučića da ga podrži na  predsedničkim izborima 2017. godine, kada je imao mnogo manje argumenata, navela je SPP i dodala da je rukovodstvo stranke uvereno da će plodovi ove podrške u sledećem mandatu biti još veći za regiju Sandžak i sve narode Republike Srbije.