01.04.2022.

08:11

Foto:

Vesti

UKINUTI IZBORNU ĆUTNJU! Baš je glupa i ničemu ne služi! STRUČNJACI APELUJU DA SE PROMENI BESMISLENO PREDIZBORNO PRAVILO

Izbornu tišinu trebalo bi potpuno ukinuti jer ona nema baš nikakvog smisla, apeluju stručnjaci!
Prema važećem zakonu u Srbiji, 48 sati pre otvaranja birališta zabranjuje se 'izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova, a strogo je zabranjeno i objavljivanje procene rezultata'.

Ova zabrana važi od četvrtka u ponoć, pa sve do nedelje u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Definitivno nepotrebno

Treba ukinuti izbornu tišinu, jer ona uveliko već ne važi na internetu
Dejan Vuk Stanković, analitičar

Sagovornici Informera ističu da ova i ovakva 'izborna tišina' gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta.

Borba do kraja

Interesantno je da velika većina evropskih zemalja uopšte nema izbornu tišinu, dok je ona u SAD čak proglašena neustavnom! Kada je reč o našem regionu, Rumunija i Crna Gora imaju ista pravila o izbornoj tišini kao Srbija, dok je ona u drugim zemljama kraća (vidite okvire).


Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izborna tišina 'zastareo politički običaj' koji u sadašnjem vremenu nema mnogo smisla.

Izborna tišina u regionu

* Rumunija i Crna Gora: dva dana pred izbore
* BiH, Bugarska, Hrvatska, Albanija: dan pred izbore
* Mađarska, Severna Makedonija: u danu za glasanje

U kojim zemljama nema ćutnje

* SAD
* Nemačka
* Belgija
* Danska
* Finska
* Holandija
* Island
* Kipar
* Norveška
* Portugal
* Švajcarska
* Velika Britanija


- Taj institut izborne ćutnje treba ukinuti, jer više nema nikakvog smisla u uslovima političke kampanje na internetu. S druge strane, demokratija je borba i političke stranke treba da se bore do poslednjeg trenutka za naklonost i podršku građana. Moramo, takođe, znati da izborne ćutnje uopšte nema u dve uzorne svetske demokratije, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Pa ako oni mogu bez ćutnje, a lideri su navodno liberalno-demokratskog sveta, sigurno možemo i mi... - objašnjava Stanković.


Sa njim je saglasan i politički analitičar Branko Radun, koji ističe da izborna tišina zaista nema smisla.


- Neke zemlje imaju ovaj izborni 'medijski embargo', dok ga druge nemaju. Lično mislim da tišina pred izbore odavno nema smisla i treba je potpuno ukinuti, predlažem to već godinama. Ona je i dalje na snazi samo po nekoj tradiciji, a izgubila je svaki smisao... Društvene mreže, pre svega Fejsbuk, najjači su mediji u Srbiji, a tamo kampanja ide neprekidno, tamo nema nikakve tišine. Jedino se još klasični mediji, novine i televizije, pridržavaju pravila izborne tišine... - naglašava Radun.

Moj ugao

'FAKTOR PLUS' PREDRAG LACMANOVIĆ: 

"Izborna tišina ima polovičnog smisla. Za stariju populaciju i one koji nisu aktivni na društvenim mrežama svakako ima koristi. Međutim, bez obzira na razna kršenja koja očekujemo, bitnih uticaja na ishod izbora neće biti."

Treba je skratiti

Direktor CESID-a Bojan Klačar, na drugoj strani, ipak smatra da izborna tišina ima svoju svrhu, mada bi bila delotvornija da traje 24 sata, a ne dva dana.


- Danas izborna ćutnja ima drugačiji smisao nego u nekadašnjoj eri štampe i televizije. Tada se mogla u potpunosti kontrolisati i imala je rezona, jer su birači zaista bili ostavljeni da na miru promisle i donesu odluku kako će da glasaju, a danas je to nemoguće u uslovima društvenih mreža i sveprisutnog interneta. Takođe, ova tišina u Srbiji traje predugo i mislim da bi trebalo razmisliti da se ona skrati samo na izborni dan, koji je obično u nedelju i, eventualno, na subotu. Tada bi trebalo i uvesti efektivniju kontrolu i ozbiljne zakonske sankcije za njeno kršenje - zaključuje Klačar.
 

Čekajte, bre!

MARKETINŠKI STRUČNJAK NEBOJŠA KRSTIĆ:
"Treba da postoji izborna tišina kako bi se učesnici izbora odmorili, kao i da bi mejnstrim mediji prestali sa lobiranjem."