08.04.2022.

07:00

Foto: Tanjug

Vesti

PROPADA PLAN ZA OTIMANJE VLASTI U BEOGRADU! PREOKRET - sa Đilasom sad više niko neće!

Plan opozicije za otimanje vlasti u Beogradu, po svemu sudeći, propao je jer više skoro niko neće u koaliciju s Draganom Đilasom i Marinikom Tepić.

Lider SSP Dragan Đilas izjavio je da je spreman da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovara o novim izborima u Beogradu pre kraja ove godine. Na te njegove reči, međutim, odmah su reagovali šef Dveri Boško Obradović, Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije 'Moramo', Zavetnici, Narodna stranka Vuka Jeremića i vođa NDBG Radomir Lazović - svi oni su poručili da neće da imaju bilo šta sa liderom SSP!

Nema saglasnost

Đilas je, inače, rekao da je spreman da o ponavljanju beogradskih izbora razgovara sa  predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Đilas više nije glavni

Niko više nema monopol u opoziciji da govori u ime svih nas, pa ni Dragan Đilas

Boško Obradović, lider Dveri

- Lista 'Ujedinjeni za pobedu Beograda' podneće prigovore na 258 biračkih mesta, gde bi trebalo da se ponove izbori. Predlažem zato da se potpuno ponove izbori u Beogradu do kraja godine i spreman sam da razgovaram sa predsednikom Vučićem, u cilju smanjenja tenzija. On je predsednik svih građana, ja to poštujem i uvažavam - kazao je Đilas.

Informer

Boško Obradović

Moj ugao

VOJISLAV MIHAILOVIĆ, POKS

Izjava Žike Gojkovića je izdaja opozicije i stavljanje tačke na pregovore. Gojković je zabio nož u leđa opoziciji. Zna da bez sedam odbornika koalicije NADA nema većine za opoziciju u Skupštini grada.

Lider Dveri Boško Obradović, međutim, kaže da Đilas nema njegovu saglasnost da pregovara s Vučićem.

- Niko više nema monopol u opoziciji da govori u ime svih nas, pa ni Dragan Đilas. A posebno niko nema nikakvu saglasnost da pregovara s Vučićem. Ni ovi izbori nisu gotovi, pa ne znam o kakvom ponavljanju izbora se uopšte govori?! - rekao je Obradović.

Sličan stav ima i Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije "Moramo", koji naglašava da neće biti nikakvih pregovora.

- Oko glasova građana, ma kome oni pripadali, neće biti pregovora, niti bilo kakvih dogovora sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, niti sa bilo kim drugim - poručuje Jovanović.

Odmah potom reagovali su Zavetnici na čelu sa Milicom Đurđević Stamenkovski, koji takođe tvrde da Đilas nema mandat da priča u ime cele opozicije.

- Ukoliko Đilas rešenje krize vidi u separatnim pregovorima sa Vučićem, onda bilo kakvi razgovori opozicije o Beogradu postaju nepotrebni. Izbori su pokazali da je monopol SSP nad pojmom opozicije poražen, kao i njihov manir da uređuju opozicionu scenu prema ličnim hirovima i interesima - piše u saopštenju.

Da se ja pitam

PAVLE GRBOVIĆ, LIDER PSG

Članovi koalicije su u stalnom kontaktu i razmatraju sve potencijalne opcije, ali se ni za jednu od njih trenutno nisu konačno opredelili.

Informer

Pavle Grbović

Opet bez dogovora

I potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić kaže da Đilasova inicijativa nije plod dogovora i da on može da se izjašnjava samo u svoje ime.

- Đilasov predlog nas nije iznenadio. Njima se danas ne sviđaju rezultati izbora od juče. Ipak, Vučić nema nameru da uradi nešto na svoju štetu. U toj političkoj travestiji nećemo učestvovati - kategoričan je Gajić.

Planu da se otme vlast u Beogradu usprotivio se i lider POKS Žika Gojković, koalicioni partner Dveri.

- Nećemo učestvovati u dogovorima opozicije, jer za pregovaračkim stolom sede prevaranti iz koalicije NADA. Oni su se predstavljali kao POKS i DSS iako su znali da POKS nije deo te koalicije (Vojislav Mihailović se razišao sa Gojkovićem i pridružio se Jovanoviću). U tome su ih podržavali Đilas, Marinika, Zelenović, za koje je Kosovo izgubljeno, a u Srebrenici izvršen navodni genocid - naglasio je Gojković.

Samo Miloš Jovanović podržao Đilasa?!

Lider DSS Miloš Jovanović izjavio je da svi relevantni politički akteri treba da sednu i razgovaraju i pokušaju da smire "ostrašćenu atmosferu i polarizaciju u društvu nastalu nakon održanih izbora".

- Đilasov poziv Vučiću je odgovoran i mislim da bi predsednik trebalo pozitivno da odgovori. U tim razgovorima treba da učestvuju svi relevantni politički akteri - kazao je Jovanović.