13.04.2022.

08:43

Foto: Informer DN

Vesti

Srbija pregovara o kupovini "tajfuna" - NAŠE RATNO VAZDUHOPLOVSTVO BIĆE NAJJAČE U REGIONU!


Vojska Srbije imaće uskoro još jaču avijaciju! Država, kako nam je juče potvrđeno, uveliko pregovara sa Velikom Britanijom o nabavci 12 novih lovaca "tajfun", koji spadaju u sam svetski vrh borbene avijacije!

Pregovori predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije sa Britancima, tvrde naši odlično obavešteni izvori, traju već neko vreme i postoje "ozbiljni pomaci". Borbeni lovac "tajfun" spada u najnaprednije višenamenske avione nove generacije i sa njim bi srpsko nebo, uz postojeću eskadrilu "migova 29", bilo u potpunosti bezbedno.

Jačamo odbranu

Prema rečima naših izvora, pregovori sa Britancima idu planiranom dinamikom, ali je još rano reći kada bi nabavka mogla biti realizovana.

- Naš plan je da nabavimo 12 novih "tajfuna". Trenutno na svetskom tržištu nema bolje borbene letelice od njega. Razgovori sa Londonom traju i u ovom trenutku zaista je još rano reći kada će nabavka biti realizovana. Država se trudi da nijednog trenutka ne ugrozi stabilne finansije i

Informer

Tajfuni

zato se sada traži najbolji način za finansiranje ove kupovine... - prenosi naš sagovornik.

Uporedo sa ovim pregovorima, inače, traju i razgovori naših i francuskih eksperata o nabavci lovaca 'rafal', a minulog vikenda Srbiji je isporučen kineski PVO sistem FK-3, koji je u rangu ruskog S-300.
Komentarišući sve ove navode, general Milorad Stupar kaže da je Srbija vojno neutralna država i da može da nabavlja oružje odakle god poželi.

Čuvamo vojnu neutralnost

Država svoju vojnu neutralnost može sačuvati samo ako ima snažnu vojsku

Milorad Stupar, general

- Naša država svoju vojnu neutralnost može da sačuva samo ako ima snažnu vojsku. Srbija ima dobru i snažnu armiju, a to je dokazala i poslednjom vežbom na Pasuljanskim livadama, u najsloženijim noćnim uslovima u brdsko-planinskoj oblasti. Vojska Srbije više nije slepa noću i može da uništava sve ciljeve i po mrklom mraku - naglašava Stupar.

Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ističe da Srbija svakoga dana snaži svoje odbrambene kapacitete.

- Mi nikome ne pretimo, ništa tuđe ne želimo, mi hoćemo samo da budemo svoji na svome. To je moguće samo ukoliko imate snažnu vojsku koja odvraća sve eventualne agresore. Država i predsednik Vučić vode računa o svakom segmentu vojske, pa se zato nabavljaju i avioni, i PVO sistemi, i dron-bombarderi, a uporedo sa tim radi se i na osavremenjivanju oružja... - objašnjava Bečić.

Informer

Tajfun

Šiptari "na iglama"

Sve srpske vojne nabavke, posebno kineskog raketnog sistema, nalaze se pod budnim okom Zapada. To dokazuje i reakcija iz američkog Stejt departmenta.

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku Srbije, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, saopštili su iz Stejt departmenta, a prenosi Glas Amerike, dok su sličnu reakciju imali i zvaničnici u nemačkoj vladi.

- Nemačka je primila k znaju izveštaje i očekuje da se Srbija usaglasi sa spoljnom politikom EU ako želi da postane članica - rečeno je agenciji Rojters u Berlinu.

Informer

Tajfun

Aljbin Kurti, takozvani premijer lažne države Kosovo, posebno se "zabrinuo" i ustvrdio da to što se Srbija naoružava "nije bezbedno po region"!?! Na to mu je odgovorio Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

- Beograd nikome ne preti, već unapređuje svoje odbrambene vojne kapacitete kao garant mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Kurti lažnim optužbama nastoji da destabilizuje prilike na terenu, pripisujući Beogradu svoje militantne snove i ideje - zaključuje Petković.

Na Batajnici 30. aprila građani će videti FK-3

Veliki prikaz moći Vojske Srbije biće organizovan na aerodromu u Batajnici u subotu 30. aprila u 11 časova, objavljeno je juče.

Predsednik Aleksandar Vučić naredio je da tom prilikom javnosti budu predstavljeni najnoviji raketni PVO sistemi, uključujući i tek pristigli kineski sistem FK-3.

Osim toga, biće prikazani i helikopteri Mi-35, 'erbas H-145', kao i sistem "pasars", rakete 'mistral' i mnogo toga što je do sada uvedeno u upotrebu jedinica Vojske Srbije.