13.04.2022.

11:29

Foto:

Vesti

Ana Brnabić: San Ivana Tasovca i generacija muzičara i verne publike konačno postaje stvarnost!

 

"Ulazimo u sledeću fazu izgradnje koncertne dvorane Beogradske filharmonije, izradu detaljnih projekata za građevinsku dozvolu. San Ivana Tasovca i generacija muzičara i verne publike konačno postaje stvarnost. Jedina granica zaista jesu naši snovi", napisala je Brnabić na Tviteru.

Informer

Ona je retvitovala objavu Beogradske filharmonije u kojoj se navodi da je tim projektnog studija Amanda Levete Arćitects (AL_A) iz Londona izabran za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane.

Ta institucija objavila je i fotografiju idejnog rešenja dvorane.

Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13.

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, započeo je rad na ideji nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pre više od decenije, smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta.

Međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama u ime Vlade Srbije i u partnerstvu sa Kabinetom premijera, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, pokrenuo je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) 2021. godine.

Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a osam kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

AL_A je nagrađivani arhitektonski studio koji je osnovala arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling.

Njeni projekti uključuju novi ulaz, dvorište i galeriju za muzej Viktorija i Albert u Londonu i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu.