18.04.2022.

18:41

Foto: Informer

Vesti

ZAHVALAN SAM PAHORU NA VELIKOJ PODRŠCI SRBIJI! Vučić se sastao sa predsednikom Slovenije! (VIDEO)

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić sastao se sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

- Hvala predsedniku Borutu Pahoru na gostoprimstvu na ovom divnom mestu.

U pravu je predsednik Pahor kada kaže da odgovornost na svima nama na Zapadnom Balkanu da sačuvamo mir i stabilnost i upravo tako ćemo morati da se ponašamo i da uložimo ogromnu energiju da ne dopustimo da nas politike prošlosti ne dovedu do bilo kakvih incidenata i bilo kakvih problema.

Srbija i Slovenija imaju dobru, veoma dobru, mogu reći odličnu bilateralnu saradnju i po političkim i po ekonomskim pitanjima.

Zahvalan sam predsedniku Slovenije, na velikoj podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i Slovenija nikada nije tražila razlog da zaustavlja Srbiju na evropskom putu, naprotiv, uvek je bila tu da pomogne.

Posebnu vrednost ovaj današnji susret za nas i Srbiju ima to što sa predsednikom Pahorom uvek možemo otvoreno da razgovaramo o svim pitanjima. Danas je, na žalost, u Evropi dijalog nasušna potreba, a opet, na žalost, ima ga sve manje.

Zato sam srećan što sam danas ovde i zahvalan predsedniku Pahoru na izuzetnom gostoprimstvu i verujem da ću mnogo toga moći da saznam i prenesem poruke i donekle koordinišemo naše akcije na nastavku evropskih integracija za ceo region Zapadnog Balkana.

I veliko hvala još jedanput i želim da svim slovencima zahvalim na podršci koju su na evropskom putu pružali Srbiji i uvek su dobrodošli u Srbiju - rekao je predsednik Vučić.

Pahor i Vučić su se poslednji put sastali u Beogradu prošlog novembra, gde je Pahor ponovio podršku pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, koju je i danas potvrdio tokom sasatanka sa predsednikom Srbije.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Slovenija podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i naglasio da u svetlu mira i stabilnosti lideri u regionu moraju da vode računa da svojim postupcima i izjavama ne zaoštravaju situaciju.

- Veliko mi je zadovoljstvo da je srpski predsednik i prijatelj Aleksandar Vučić odlučio da prva strana zemlja koju će posetiti posle nedavnih izbora bude Slovenija - rekao je Pahor novinarima u Vipavi, gde je predsednik Srbije započeo radnu posetu Sloveniji.

Pahor je takođe izjavio da je od početka rata u Ukrajini situacija na Zapadnom Balkanu osetljivija.

- Pozvao sam ga (Vučića) da kao dva predsednika prijateljskih država razmenimo poglede na situaciju na Zapadnom Balkanu i u Evropi, sve s ciljem zaštite mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu - rekao je Pahor novinarima.

Pahor je kazao da je sa srpskim predsednikom razgovarao i o ratu u Ukrajini.

- Velika je odgovornost državnika da svojim postupcima ojačamo ekonomiju, očuvamo mir i stabilnost. To je bitno i za evrointegracije regiona - naveo je Borut Pahor.

Dvojica predsednika će večeras imati i radnu večeru u vipavskom zamku Zemono, prenose slovenački mediji.