22.04.2022.

07:00

Foto: Insajder/Zoran Sinko

Vesti

LUDILO! DO JUČE "PARTNERI", A SADA JEDAN DRUGOM OČI POVADIŠE! Jeremić: Đilas je zreo za penziju!

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i dojučerašnji najbliži koalicioni partner Dragana Đilasa, poručio je predsedniku SSP da je zreo za političku penziju!

Bivši ministar spoljnih poslova je rekao da su izborni rezultati opozicije 3. aprila bili toliko loši da je Đilas trebalo odmah da se povuče iz politike! Prema njegovim rečima, međutim, Đilas se suočen sa porazom 'stavio na raspolaganje Vučiću' kako bi se sebe predstavio kao nekakvog lidera opozicije!?!

Uništio opoziciju

Jeremić je naglasio da je Đilas odlaskom u Predsedništvo uništio jedinstvo u opoziciji.

- Đilas je posle izbornog rezultata mogao ili u penziju ili kod Vučića. Odlučio je da ode kod Vučića i jasno mu se stavio na raspolaganje. Ako nakon određenog vremena i dalje bude bio potreban, Vučić će Đilasa integrisati, a vreme će pokazati da li će mu Đilas biti potreban... Posle onako lošeg izbornog rezultata Đilas je jedino odlaskom kod Vučića mogao da nastavi da sebe predstavlja kao nekakvog lidera opozicije. Tim odlaskom on je bacio atomsku bombu na jedinstvo opozicije i kakvo-takvo poverenje koje je postojalo u opozicionom taboru - rekao je Jeremić.

Informer

Vuk Jeremić

I dok se Đilas juče nije oglašavao ovim povodom, a ni Vuk Jeremić nije odgovarao na naša pitanja, Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da nepomirljivi sukob Đilasa i Jeremića nastavlja da eskalira.

- Ovo samo pokazuje koliko je njihovo predizborno jedinstvo bilo lažno i neiskreno...  Dobro je što građani Srbije sada jasno mogu da vide pravu prirodu tajkunsko-hejterskih koalicija i onoga što se krije iza slatkorečivih i lažnih obećanja - ističe Matić.

Analitičar Dejan S. Miletić, šef Centra za proučavanje globalizacije, naglašava da se opozicija i dalje bavi sobom, a trebalo bi da obrati pažnju na okolnosti u kojima se država nalazi.

- Vuk Jeremić je valjda poslednji političar u Srbiji koji treba da određuje ko je za političku penziju, a ko nije. On treba da pokuša da konsoliduje i sačuva svoju stranku koja sama teško da bi bila iznad cenzusa. Morao bi da brine o svojim problemima, a ne da gleda preko plota. Ovo svakako jeste stranačka borba unutar ionako slabe i rasparčane opozicije, a kako rade na nekim novim izborima, neće moći ni cenzus da preskoče - kaže Miletić.

Svađaju se ko je jači

Na kraju, Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je rat Jeremića i Đilasa samo 'finale politikantskog besmisla'.

- Tužno, jadno i bedno. Prepiru se oko toga ko je veliki političar i ko poseduje 'moć'. I to u trenutku kada se ceo svet, pa i Srbija, nalazi u velikoj opasnosti od daljeg zaoštravanja međunarodne ekonomske i političke krize... Istina je da je Đilas ostvario najbolji rezultat od svih opozicionih opcija, pa prema toj logici, prvo bi Jeremić trebalo da ide u penziju. Ipak, generalno gledano, s obzirom na debakl koji je opozicija doživela na izborima, o penziji bi trebalo svi da razmisle. Bio bi to korektan odnos, pre svega, prema onom delu biračkog tela koji je glasao za tu opciju - zaključuje Karanović.

Moj ugao - ALEKSANDAR MARKOVIĆ SNS

Čvrsto verujem da su Đilas i Jeremić u pravu za sve što govore jedan o drugom. Jedini problem imam sa tim što sve ovo nisu rekli narodu pre nego što su održani izbori.

Bonus video: