24.04.2022.

20:57

Foto:

Vesti

SRBIJA OD MAKRONA OČEKUJE MNOGO! RAFALE, METRO, DA NAS PRESTANE BLOKIRATI U BRISELU... Znamo da lažnu državu neće "otpriznati, ali...

Da li će Makron nastaviti sa politikom stopiranja ulaska novih članica u EU, ili će sada podržati brzo uključivanje Srbije u "briselsku ekipu" 

Analitičari smatraju da Emanuel Makron poslednjih meseci šalje pozitivnije signale nego na početku mandata, koristeći sve češće u svojim govorima argumente zagovornika proširenja. 

Žan-Arno Deren, međutim, ističe da je njegov učinak u politici proširenja vrlo sporan.

- Emanuel Makron svakako ume da drži lepe govore, ali problem je što ih praksa ne odražava. Francuska je bila ta koja je stavila veto na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Prema Srbiji je pokazala vrlo nekritički odnos. Deluje da ga zanima samo učešće u projektima kao što je izgradnja metroa u Beogradu", kaže Deren.

S druge strane Loik Tregure podseća da Makron još od govora na Sorboni 2017. godine insistira na reformi EU koja ima dva cilja - da se spreči institucionalna paraliza prijemom novih članova, i da se EU zaštiti od zemalja koje bi počele da nazaduju u oblasti vladavine prava, demokratije, kao u slučaju Mađarske.

LE PEN: NIKAD NEĆU NAPUSTITI FRANCUSKU, OVO JE VELIKA POBEDA! Makron je dobio zbog dve nedelje "nepoštenih metoda", NASTAVIĆU BORBU...

- Drugi mandat Makrona biće jedinstvena prilika da se, zajedno sa novom nemačkom vladom, koja je otvorenija za ovo pitanje, reformiše EU i tako napravi mesto za nove zemlje članice. Ali to po mom mišljenju ne bi značilo prečicu za zemlje kandidate. Srbiji bi i dalje ostalo pitanje Kosova i sva druga pitanja, kao što su vladavina prava i nezavisnost pravosuđa - navodi Tregure.

Srpski analitičari, pak, smatraju da kada je reč o odnosima Francuske i Srbije, da će Pariz pod Makronom nastaviti da gaji dobre odnose sa Srbijom, koji su tokom poslednjih pet godina mandata aktuelnog predsednika dostigli relativno visok nivo, posebno kada je reč o vojnoj i ekonomskoj saradnji

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ukazuje za Telegraf.rs da  Srbija ne bi trebalo da brine i da man sledi jačanja srpsko-francuske saradnje.

Kada je reč o Srbiji, navodi on, predsednik Vučić i predsednik Makron su uspostavili veoma dobar, čvrst, prijateljski odnos, odnos pun međusobnog poverenja.

- S tim u vezi mislim da bi narednih pet godina mogle biti godine nastavka jačanja srpsko-francuske saradnje, pa čak u određenim elementima i savezništva, kaže rajić i dodaje i da kroz tu prizmu treba posmatrati i eventualnu nabavku francuskih borbenih aviona tipa "rafal", kao i činjenicu da su Francuzi uključeni u najveći poduhvat investicioni u Srbiji, a to je izgradnja beogradskog metroa - navodi Rajić.

On dodaje da se očekuju dobri dani u tom kontekstu francusko-srpske saradnje.

- Pariz će nastaviti da insistira na tome da se naš evropski put ubrza ili da nam se daju nekakvi ustupci ukoliko se taj evropski put ne bude ubrzao. Ne treba očekivati fundmanetalnu promenu stava Francuske prema KiM - jasan je Rajić.