Autor: J. Marković

29.04.2022.

19:39

Foto:

Vesti

HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?! To je samo deo ANTISRPSKOG LUDILA koje je zahvatilo region, ZAPAD I EU, GLE ČUDA, BAŠ BRIGA!

Đaci srpske nacionalnosti u Hrvatskoj uskoro neće moći da uče na svom maternjem jeziku. Ova odluka doneta je nakon niza napada na Srbe u čitavom u regionu.

Da li je reč o sinhronizovanim antisrpskim akcijama sa određenim ciljem ili je to samo još jedan hir i dokaz patološke mržnje Hrvata prema svemu srpskom za naš portal analizirali su politikolozi i istoričari.

Sve je deo strašnog plana protiv Rusije?!

Politikolog Nikola Jović smatra da ovo nije novina za Hrvate, te da zvanični Zagreb podržava ustaško divljanje najnovijim odlukama.

Ovo ne bi trebalo da čudi bilo koga ko poznaje savremenu i istorijsku praksu delovanja svake hrvatske države i društva prema Srbima. Srbofobija tamo ide od najnižeg do najvišeg nivoa. "Običan narod" lomi ćirilične table a institucije zabranjuju ćirilicu i srpski jezik deci u školama, pravdajući to istorijskim razlozima (Domovinskim ratom) a suprotno svim zakonima i normama EU o zaštiti manjina, jeziku i pismu - počinje Jović.

On ocenjuje da je niz dešavanja i napada na Srbe u regionu deo plana da Srbija "zarati" sa Rusijom!

- Kada se ovo uzme u obzir, zajedno sa nedavnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji, provokacije i pritiske u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, postaje jasno da je nova kolektivna antisrpska kampanja zahvatila region. Jasno je i sa kojim ciljem - uvođenja Srbije i Srba uopšteno u antiruski tabor Zapada i naše povinovanje njihovim interesima što bi po naše interese, svakako, bilo pogubno. Siguran sam, baš zato, da međunarodna zajednica neće reagovati, budući da je to deo njihovog plana u kojem su napomenute države samo izvršioci naređenja sa viših instanci - tvrdi Jović.

Na drugoj strani, iz Centra za društvenu stabilnost za Informer.rs govori istoričar Ognjen Karanović,  podseća da je ovo standardna praksa Hrvata, za koje smatra da neće stati dok i poslednjeg Srbina na oteraju iz svoje države.

To su radile i Ustaše 1941. godine!

Karanović objašnjava da, sa istorijskog stanovišta, ovo traje vekovima.

- Nasilje nad srpskim nacionalnim identitetom, nad srpskim jezikom i uopšte srpskom kulturom, na prostorima današnje, savremene Hrvatske, nastalo je još pre nekoliko vekova. Animozitet hrvatskih političkih, feudalnih i postfeudalnih elita prema srpskom narodu na prostorima Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, moderne hrvatske političke stranke u XIX veku, posebno pravaši, predvođeni ocem Domovine, Antom Starčevićem i kasnije Frankom, trudili su se da učvrste u širokim slojevima hrvatskog društva. Tako su prvi veliki napadi i pogromi nad kulturnim nasleđem srpskog naroda počeli već krajem XIX veka, da bi postali intenzivni nakon Katoličkog kongresa iz 1900. godine - priča Karanović.

Da su, pre pokolja Srba prvo uvodili ovakve "mere", govori nam istorija, koja se, očigledno ponavlja, kaže Karanović.

- Prvo bi se na udaru našla nastava u školama na srpskom jeziku i svakako, srpsko ćirilično pismo. Kada te mere nisu dale rezultata u vezi sa asimilacijom i brisanjem srpskog identiteta u Hrvatskoj, ekstremna desnica, predvođena ustašama u Drugom svetskom ratu u NDH, preduzela je genocid nad Srbima, tj. biološko uništenje cele jedne zajednice. Pre i paralelno sa izvršenjem genocida, ustaše su počele da uklanjaju tragove postojanja srpske kulture, a pre svih, srpske ćirilice. Među prvim propisima, koje su usvojile ustaške vlasti bila je zakonska uredba o zabrani ćirilice od 25. aprila 1941. godine. To je bio uvod u početak etnocida nad Srbima, koji nastavljen politikom fizičkog zatiranja srpskog stanovništva. Potiskivanje ćirilice nastavljeno je i u SFRJ, davanjem prednosti latinici, uz tvrdnju da na taj način jačamo bratstvo i jedinstvo. Tuđman je izbacio srpski narod kao konstitutivni iz ustava 1990, a znamo šta je posle toga usledilo. Poslednje odluke vlasti Hrvatske u Vukovaru, predstavljaju samo nastavak te politike naglašava sagovornik Informera.