30.04.2022.

07:00

Foto:

Vesti

RUSKI AMBASADOR TVRDI: Nikad nećemo priznati lažnu državu Kosovo!

Prema njegovim rečima, stav Vladimira Putina da Donjeck i Lugansk imaju pravo na nezavisnost isto kao i 'Kosovo' ne ugrožava srpske interese i nikako ne prejudicira priznanje.
- Kosovo je suštinsko pitanje prijateljske i bratske saradnje Rusije i Srbije. Nema signala da Kremlj može da promeni odnos prema tom pitanju. Takozvano Kosovo ostaje presedan u međunarodnom pravu. Jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti srpske južne pokrajine ne treba nikako dovoditi u vezu sa otcepljenjem Donbasa. Građani Donjecke i Luganske Narodne Republike ne priznaju vlast u Kijevu, jer je ta vlast rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara. Ove republike su se na referendumu izjasnile za otcepljenje od Ukrajine, što sa Kosovom nije slučaj. Moskva i dalje traži striktnu implementaciju Rezolucije 1244 SB UN - istakao je Harčenko.

I ruski interes

Kremlj ne priznaje lažno Kosovo zbog prijateljstva prema Srbiji, ali i zbog sopstvenog interesa
Živadin Jovanović, bivši diplomata


Komentarišući izjavu ruskog zvaničnika, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je stav Rusije da ne priznaje lažnu državu Kosovo odavno poznat.
- Moskva podržava teritorijalni integritet Srbije i rešavanje pitanje tzv. Kosova u okviru Rezolucije 1244. Kremlj zauzima ovakav stav zbog principa, prijateljstva prema Srbiji, ali i zbog sopstvenih interesa. Rusija i sama ima problema sa separatizmom na svojoj teritoriji - naglašava Jovanović.
 

Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je i da ne očekuje da će Srbija uvesti sankcije Moskvi.
- Ocenio bih pozitivnim dosadašnje odbijanje Beograda da prema Moskvi primeni kaznene mere. Srbija i predsednik Vučić od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini imaju dosledan stav, a Kremlj to veoma ceni. Kod srpskih građana postoji razumevanje za rusku akciju. Insistiranje SAD i EU da Srbija uvede sankcije Moskvi predstavljaju neverovatan pritisak i neprijateljsko ponašanje Zapada - naglasio je Harčenko.