30.04.2022.

08:37

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Fototilustracija

Vesti

"Štit 2022" - prikaz sposobnosti Vojske Srbije! HELIKOPTERI, TENKOVI, HAUBICA, NORA, MILOŠ, LAZAR, FK-3... Vučić prisustvuje spektaklu u Batajnici!

Prikazu na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posetioci će moći da dođu na aerodrom u Batajnici od 8.30, a program, kojem će prisustvovati predsednik Vučić, počinje u 11 časova. Građani će izloženu vojnu tehniku moći da razgledaju do 15 sati.

Glavna 'zvezda' vežbe svakako će se biti moćni PVO FK-3, koji je naša država nabavila od Kine i koji će sutra prvi put biti prikazan domaćoj javnosti. Za letački program zaduženi su lovci 'mig 29' i helikopteri Mi-35 i H-145M, dok će dejstvovati i PVO sistem 'pancir S-1', tenkovi T-72MS i haubica 'nora'. Svoje mogućnosti pokazaće i oklopna vozila 'miloš' i 'lazar', kao i oklopni transporter MRAP.

Vojni spektakl

U svojevrsnom vojnom spektaklu učestvovaće više od hiljadu vojnika, pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Kopnene vojske. U prikazu će učestvovati i pripadnici legendarne 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade. Tokom vežbe biće prikazano više od 300 moćnih oružja, oruđa, vozila, sistema i ostale vojne opreme.

Činjenice

8.30 ČASOVA, AERODROM OTVOREN ZA POSETIOCE
11 ČASOVA, POČETAK PRIKAZA 'ŠTIT 2022'
15 ČASOVA, ZAVRŠETAK PROGRAMA

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kaže da će građani imati priliku da provedu lep dan sa svojom vojskom.

- Građani će moći da se uvere šta sve ima i šta sve može njihova vojska, koliko je moćna i savremena. Mogu mirno da spavaju jer ima ko da ih čuva. Predstavićemo neke od najnovijih i najsavremenijih sistema naoružanja, zahvaljujući kojima Vojska Srbije dobija sposobnosti kojima nikada do sada nije raspolagala - rekao je Stefanović za Informer.